Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft dinsdag de Inheemsen en tribale volkeren gevraagd om nog even geduld te betrachten voor het grondenrechten vraagstuk, dat al jaren speelt. “Deze mensen hebben lang gewacht op de behandeling van deze wet en al genoeg geduld betracht, maar ik doe een oproep om nog even geduld te hebben.”
Hij gaf aan dat de Inheemsen en de tribale volkeren ook het recht hebben om in het land te wonen, te werken en op te bouwen. “Deze mensen kunnen alle vertrouwen hebben in de regering en het parlement.” Hij bedankte ook het parlement voor de inzet om deze initiatiefwet op agenda te brengen.
NDP fractieleider Rabin Parmessar zei dat dit een positieve stap is en bedankte de commissie. “Deze wet wordt nu in behandeling genomen, dankzij ook de inzet van vele jaren van vorige regeringen. Het is niet van de ene op de andere dag gekomen. Het is een lange proces geweest en we moeten al de mensen bedanken”, zei de parlementariër. Hij meent dat het om een hele complexe materie gaat, want de gemeenschap is divers en er moet rekening gehouden worden met alle gemeenschappen.
Obed Kanapé haalde aan dat deze issue ouder is dan hem en misschien zelfs ook ouder dan de grondwet. Dit vraagstuk werd een aantal keren gebruikt in aanloop naar verkiezingen om mensen te misleiden. “De laatste keer dat dit gebeurde was in april 2020, toen kort voor de verkiezingen de initiatiefwet werd ingediend en uiteindelijk is er niets van geworden.”
Ronny Asabina sprak van een historisch moment en riep een ieder op om geen politiek te bedrijven bij de behandeling van deze wet. Hij was niet blij met het statement van Kanapé, die meende dat de vorige regering de Inheemsen en tribale volkeren beet heeft genomen.
Mahinder Jogi was eens met Asabina en gaf aan dat dit inderdaad een historisch moment is. “Het is een issue dat jaren speelt en we moeten niet misleidend bezig zijn. Het is waar dat in april 2020 na de kandidaatstelling van de vorige verkiezing deze initiatiefwet is ingediend, terwijl er geen vergaderingen gehouden zouden worden.” Ook hij sloot zich aan bij de oproep van de anderen om respectvol om te gaan tijdens de behandeling van deze wet.
DNA-voorzitter Marinus Bee riep alle DNA-leden op om een positieve bijdrage te leveren. “Op sommige momenten zullen we niet eens zijn met elkaar door verschillende politieke inzichten, maar ik doe een beroep op alle leden om niet door de zaal te schreeuwen en de vergadering niet te verstoren.”