Sergio Gentle, een van de trekkers van de protestacties en tevens hoofdinspecteur van politie, bevestigt tegen Key News dat er inderdaad eraan werd gewerkt om Raoul Hellings en zijn persoon buiten functie te stellen. “Maar achteraf heeft de regering besloten om hiervan af te zien”, zegt Gentle.
Gentle en Hellings, die als politiebond samen met Poetini Atompai aanzaten bij de gesprekken met de president donderdag hebben de regeringsleider en andere aanwezige ministers hiermee geconfronteerd. Voor aanvang van de gesprekken hebben Gentle en Hellings gevraagd of er inderdaad eraan gewerkt wordt om de twee heren buiten functie te stellen en of er ook een wet in de maak is om in de toekomst hoge functionarissen binnen het korps te verbieden mee te doen aan protesten of die zelfs te leiden.
“Zowel de president als de vicepresident heeft bevestigd dat zij hiermee bezig zijn en dit in het bijzijn van Atompai”, zegt Gentle. Er zou al een resolutie klaarliggen om niet alleen de twee heren buiten functie te stellen, maar zij zouden ook hun dienstwapen en dienstvoertuigen die zij uit hoofde van hun functie ter beschikking hebben, af te staan.
De president en zijn ministers hebben ook gevraagd wat de rol is van de politievakbond is in de protesten. Atompai heeft duidelijk gemaakt dat de politiebond geen rol heeft in de protestacties. Aan Atompai is ook gevraagd wat hij vindt van het feit dat er stukken klaarliggen om Gentle en Hellings buiten functie te stellen. “Dan komt er wel een rol te vervullen voor de vakbond”, maakte Atompai duidelijk.
Er is toen afgeweken van het plan om de twee heren buiten functies te stellen en Atompai heeft de vergadering voorgehouden dat als men werkelijk over zou op het in buiten functie stellen het anders kan verlopen.
Er zou ook aan Atompai zijn gevraagd als bondsvoorzitter van de politie wat hij ervan vindt dat twee hoge functionarissen van de politie een protestdemonstratie leiden.
Atompai gaf als antwoord dat na onderzoek blijkt dat volksprotesten en coup d’etat worden geleid door het leger. “Er is wel een verschil, de mannen hebben niet aangezet tot geweld of een coup gepleegd. Integendeel komen ze op voor het volk, is dat dan verkeerd?”, was Atompai zijn reactie.