In het kader van het educatieve initiatief Muziekboeken voor Toonkunst brengt Caribbean Sheet Music Publishing vanaf juli maandelijks een nieuw muziekboek uit.
Het project is begin 2024 gestart en loopt tot eind december 2025. Dankzij financiële steun van de Staatsolie Foundation, het Cultuur Fonds en Lisibeti Music Performing Arts worden vijf thematische boeken gepubliceerd die zich richten op de muzikale erfenis van Suriname en het Caribisch gebied.
De reeks bevat onder meer bewerkingen van Afrikaans-Surinaamse, Caribische en Saramaccaanse volksmelodieën, maar ook klassieke composities van Surinaamse componisten zoals Majoie Hajari, Eddy Vervuurt en Johannes Lichtveld. De boeken zijn bedoeld voor pianisten van alle niveaus – van beginners tot gevorderden – en bieden een waardevolle aanvulling op het doorgaans Westers georiënteerde repertoire in het muziekonderwijs.
Presentaties en optredens
De boekpresentaties worden begeleid door live recitals. De eerste presentatie, Suriname Folk Songs for Piano, vindt plaats op vrijdag 25 juli in de NAKS Schouwburg. Het tweede boek, Caribbean Folk Songs for Piano, wordt eind augustus gepresenteerd tijdens Carifesta in Barbados. In september volgt Saamaca Folk Songs in Jaw Jaw, Sipaliwini. Bij elke gelegenheid worden ook 30 jongeren tussen 12 en 16 jaar uitgenodigd als speciale gasten, om betrokkenheid van de jeugd bij cultuur en muziek te stimuleren.
Een cultureel en educatief instrument
De boeken worden niet alleen fysiek uitgegeven, maar zijn ook digitaal beschikbaar via de website van Caribbean Sheet Music Publishing, inclusief audio-opnames via YouTube. Daarmee wordt het Surinaams muziekerfgoed toegankelijk gemaakt voor een breed, internationaal publiek. Het projectteam bestaat uit lokale en internationale professionals, waaronder pianodocenten, componisten, arrangeurs, musicologen en ICT-specialisten uit Suriname, Trinidad en Tobago, Nederland, Peru en Barbados.
Artistiek leider Liesbeth Peroti benadrukt het belang van culturele representatie in het muziekonderwijs: “Piano en keyboard zijn wereldwijd de meest gebruikte instrumenten in muzieklessen, maar het repertoire bestaat vaak uitsluitend uit Westerse liederen. Met deze publicaties willen we daar verandering in brengen.”