De Caricom-waarnemersmissie is gereed om de verkiezingen in Suriname van nabij te volgen. De focus ligt op een transparant, veilig en vrij verloop van het kiesproces, aldus missieleider Dora James tijdens een persconferentie op 20 mei.
De waarnemersdelegatie van de Caribische Gemeenschap (Caricom), bestaande uit twaalf deskundigen uit diverse lidstaten, is momenteel actief in Suriname in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei. Tijdens een persconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), verklaarde missieleider Dora James dat de missie klaar is om haar taak uit te voeren.
Volgens James, afkomstig uit Saint Vincent en voor de tweede keer leider van een waarnemingsmissie in Suriname, is het team samengesteld op basis van aanbevelingen van Caricom-lidstaten. “We selecteren de leden op basis van beschikbaarheid en expertise, waarna het team onderling afspraken maakt via communicatiemiddelen als WhatsApp en telefonische briefings,” lichtte ze toe.
Volledige observatie van het kiesproces
De missie zal alle fasen van het verkiezingsproces observeren: van de voorbereidingen en de situatie rond de stembureaus tot de stemprocedures en de afsluiting van de stembusgang. James gaf aan dat zij dezelfde positieve instelling en bereidheid tot samenwerking waarneemt als bij eerdere verkiezingen, zowel van de Surinaamse autoriteiten als van het maatschappelijk middenveld.
Onafhankelijk en deskundig team
Het waarnemersteam bestaat uit ervaren verkiezingsspecialisten, waaronder leden van nationale verkiezingsinstanties en toezichthoudende organen. James benadrukte dat elke Caricom-lidstaat bijdraagt aan het waarborgen van democratische waarden in de regio. “Onze missie biedt een onafhankelijke evaluatie van het proces, met als doel de transparantie te versterken.”
Rapport binnen 30 dagen
Na afloop van de verkiezingen wordt een post-electierapport opgesteld met bevindingen en aanbevelingen. Dit verslag wordt eerst intern besproken binnen de missie en vervolgens binnen 21 tot 30 dagen voorgelegd aan de Caricom en overhandigd aan de Surinaamse autoriteiten.