De cassavefabriek, die in 2012 werd geopend in het district Para te Zanderij 1, is niet meer te gebruiken. “Heel wat materialen, die daar gebruikt zijn bij het opzetten van de fabriek, voldoen niet aan de voedselveiligheidsnormen en de machines zijn nu aan roest onderhevig”, zegt minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling.
“Toen ik overman bij LVV is er een onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek is gebleken dat de faciliteit die te Zanderij 1 ligt, niet onder LVV valt, maar onder het ministerie van Defensie”, zegt de minister. Sewdien zegt verder dat er toen een proces is ingezet om de fabriek terug te brengen naar LVV. “We hebben dan een inventarisatie laten plegen en heel wat machines ontbreken. Als je kijkt in wat voor staat de faciliteit nu verkeert, dan kunnen we zeggen dat het niet meer bruikbaar is.”
Volgens de minister zijn bijna alle materialen aan roest onderhevig en niet geschikt voor voedselverwerking, dus moet het worden ontmanteld. “In het gebouw is een aantal keren ingebroken, waarbij er zelfs toiletpotten zijn weggedragen. De kantoorruimte is ook gesloopt”, zegt Sewdien. Hij haalt ook aan dat heel wat materialen, die gebruikt zijn om de fabriek op te zetten, niet voldoen aan de voedselveiligheidsnormen. “Aan het gebouw kan een andere bestemming worden gegeven, maar de apparaten zijn niet meer bruikbaar.”

De bewoners van het dorp Mata en omliggende dorpen, waar het markoesa project is geïntroduceerd door deze regering, heeft gevraagd om een verwerkingsunit van fruitpulp daar neer te zetten. Volgens de minister wordt deze mogelijkheid bekeken. Deze fabriek werd middels een schenking van China van USD 1 miljoen en met toevoeging van enkele miljoenen van de staat Suriname opgezet. De fabriek is voor korte tijd operationeel geweest.