De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is samen met de overheid een Financiële Inclusie en Educatie Strategie gestart. De Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie (NFIES) is officieel ondertekend door de president, Chandrikapersad Santokhi en de governor van CBvS, Maurice Roemer.
In dit document staat duidelijk aangegeven wat het beleid is voor het bewerkstelligen van financiële inclusie en financiële educatie. De activiteiten die in het plan zijn opgenomen, zullen dus ook uitgevoerd worden door de moederbank. “Financiële educatie gaat hand in hand met financiële inclusie. Wij zien dat vanuit de publieke als de private sector initiatieven worden genomen om burgers financieel weerbaar te maken”, zegt Santokhi in zijn toespraak.
Hij roept de samenleving op om uitvoerig in te gaan op de NFIES-acties en samen te werken aan het bevorderen van een inclusieve en welvarende samenleving. Binnen de NFIES strategie zijn er activiteiten opgenomen die de barriers waarmee de burgers zitten weg te nemen die zich houden uit het financieel systeem. Met het werken en realiseren van deze activiteiten werkt ons land ook aan de duurzame ontwikkelingsdoelen, waaronder financiële inclusie en educatie.
Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, zegt dat het belangrijk is dat de burger in staat wordt gesteld om volledig mee te komen in het economisch verkeer. “Dat betekent dat hij makkelijk een rekening moet kunnen openen, makkelijk en zonder tijdverlies moet kunnen betalen en ontvangen en makkelijk moet kunnen sparen en investeren”, zegt Raghoebarsing.
Ook minister Henry Ori, van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, was aanwezig tijdens de ondertekening en gaf in zijn toespraak te kennen wat het belang is van financiële geletterdheid. Het is voor Ori voor iedere burger een fundamenteel onderdeel van het leven. Financiële geletterdheid gaat om basisprincipes zoals sparen, budgetteren, beleggen, en het beheren van schulden. Hij noemt deze vaardigheden belangrijk als de samenleving financiële stabiliteit en onafhankelijkheid wil bereiken. Deze zal verder werken aan de ontwikkeling en welzijn van elke individu en gezinnen.
“Onze taak is nu om financiële educatie te integreren in het curriculum van de diverse onderwijstypes. Om veerkrachtig te kunnen zijn, zullen we een systeembenadering moeten gebruiken voor het onderwijsstelsel.” Dit is volgens Ori nodig door elk een de essentie van het totaal financieel systeem op vereenvoudigde wijze moet begrijpen en moet kunnen aanleren naar gelang ze vorderen in hun geletterdheid. “Dus jong geleerd werpt vruchten af voor de toekomst van onze samenleving”, aldus Ori.
De NFIES richt zich op 4 kerngebieden zoals verbeterde toegang tot financiële diensten, hier tracht de CBvS het aantal personen te vergroten die gebruikmaken van banken, micro-financieringsinstellingen en andere financiële dienstverleners. Kerngebied financiële educatie zal zich voornamelijk richten op voorlichting bieden door middel van educatieve programma’s voor burgers om deze bewuster te maken en beter te informeren over financiële diensten en producten.
Ook versterken van regelgevende kaders wordt gemerkt als een van de 4 kerngebieden. Hierbij zal de CBvS zich voornamelijk richten op het verbeteren van de regelgeving en toezicht houden om een stabiele inclusieve financiële sector te bevorderen. De lancering van NFIES is slechts het begin van een langdurig proces, onderkent de moederbank en heeft zich dan ook hieraan gecommitteerd en zal een jaarlijkse evaluatie van de voortgang van zaken voorhouden en de strategie waar nodig aanpassen.