De Centrale Bank van Suriname (CBVS) is zover om wet- en regelgeving voor betaaldienstverleners en cryptodienstverleners voor te bereiden. Dat laat de moederbank weten in een berichtgeving.
In de afgelopen jaren is er heel veel interesse geweest in crypto, echter is er nog veel onduidelijkheid binnen de samenleving hoe dit werkt. Een rode draad door de regelgeving is het houden van prudent toezicht en het voldoen aan de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de anti-money laundering (AML) standaarden van internationale partners. Cryptodienstverleners zijn providers die diensten aanbieden met betrekking tot virtuele activa, zoals het omwisselen van virtuele activa voor fiatvaluta op crypto exchanges en het betalen, bewaren en beheren van virtuele activa in crypto wallets. Inmiddels is de Bank gestart met een sectorale risicoanalyse, het startpunt voor het opstellen van een gedegen beleid en regelgeving voor de VASP-sector.
Gezien de ontwikkelingen op het gebied van financiële innovatie, staat de Bank regelmatig in gesprek met FinTech bedrijven die aangeven een volwassen businesscase te hebben uitgewerkt. Bij ontvangst zal een dergelijk plan worden onderworpen aan een grondig onderzoek, indien nodig in overleg met het ministerie van Financiën. Het vertrouwen dat de samenleving in de CBvS heeft gesteld, haar rol als onafhankelijke toezichthouder en haar verantwoordelijkheid voor het prudent omgaan met de internationale reserves neemt de Bank zeer serieus. De CBvS benadrukt dat zij zich in geen geval zal lenen voor het voeren van een promotie van specifieke producten en/of marketing campagnes noch zal investeren in risicovolle financiële producten.
De Bank neemt dan ook uitdrukkelijk afstand van recente berichtgeving in de media als zou zij voornemens zijn een deel van haar internationale reserves te converteren in BitCoin. Dit betrof slechts de suggestie van een marktpartij die de Bank recentelijk heeft aangehoord. De Bank houdt te allen tijde marktontwikkelingen en innovaties in de financiële sector bij, in het bijzonder FinTech diensten die het potentieel hebben bij te dragen aan haar beleidsdoelstellingen op het gebied van digitaal betalingsverkeer en financiële inclusie en zal, waar toepasselijk, acties ondernemen om deze doelen op transparante en prudente wijze te realiseren.