“De regering moet meer respect tonen voor en beter communiceren met het zorgpersoneel.” VHP-parlementariër Cheryl Dijksteel, tevens voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid, benadrukt al geruime tijd het belang hiervan.
Zij volgt de ontwikkelingen in de zorg nauwgezet en ziet het gebrek aan respect en communicatie als een van de voornaamste redenen waarom steeds meer zorgpersoneel het land verlaat. In gesprek met radio ABC heeft zij haar bezorgdheid geuit over de zorgsector.
De economische situatie biedt weinig perspectief voor zorgmedewerkers, wat de situatie verder bemoeilijkt. Volgens Dijksteel is de zorgsector in een ernstige crisis beland. “We hebben een dieptepunt bereikt. Het is zorgwekkend en een ware crisis”, verklaart zij, verwijzend naar het nijpende personeelstekort dat de patiëntenzorg in gevaar brengt.
Dijksteel stelt dat de problemen in de zorgsector niet zomaar zijn ontstaan, maar het gevolg zijn van jarenlang beleid van verschillende regeringen. Ze wijst onder meer op de Basiszorgwet van 2014, die volgens haar zorgde voor overconsumptie en bijdroeg aan de financiële problemen in de zorg. Ook de covid-19-pandemie legde een zware druk op het zorgpersoneel, wat heeft geleid tot een disbalans tussen overbelasting en onderwaardering.
Een beter salaris voor het zorgpersoneel is volgens Dijksteel essentieel. Daarnaast benadrukt zij dat de regering, zelfs wanneer betalingen vertraagd zijn, respectvol moet communiceren met de sector en inspanningen moet leveren om incentives, zoals de overbruggingstoelage, tijdig uit te keren. “En dat je moeite doet om incentives – de overbruggingstoelage – te betalen”, voegt Dijksteel toe.
Ten slotte concludeert de parlementariër dat de macro-economische stabiliteit nog niet voelbaar is op het microniveau van de zorgmedewerkers. Ze merkt op dat er interventies nodig zijn “zoals incentives om de motivatie van het personeel te verhogen en hen te stimuleren in Suriname te blijven.”