De prijs van Chinese puntjes is gestegen met SRD 0,50. De prijs is gestegen van SRD 2,50 naar SRD 3 per stuk. “De Chinese bakkers komen niet meer uit”, zegt voorzitter Gretl Wolfram van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS).
Wolfram geeft aan dat de prijs van blom is gestegen, dus zijn de bakkers genoodzaakt om de prijzen van hun producten ook aan te passen. Eerder deze maand verhoogde De Molen NV de prijs van blom. Dus deze verhoging was maar een kwestie van tijd. Toen gaf de directeur van de Molen aan dat de prijsverhoging noodzakelijk was, door de stijgende koers. “De bakkers hadden geen andere optie dan de prijzen te verhogen”, merkt Wolfram op.
De WOVS-voorzitter maakt zich ook zorgen om de aanstaande prijsverhoging van energie, die per 1 september met 10 procent verhoogd zal worden. De prijzen in de winkels zijn al hoog vanwege de hoge koersen, hoge benzineprijzen en de hoge energietarieven. Met de komende verhoging van het energietarief zullen de prijzen van levensmiddelen sowieso verder de lucht ingaan. “De winkeliers hebben het enorm moeilijk, want uit de winstmarge van tussen 20 en 25 procent moeten zij alle kosten dekken en nog zien te overleven.”
In de afgelopen jaren heeft een aantal winkeliers en ondernemers de deuren moeten sluiten en het is verwachtbaar dat dit in de komende tijden weer zal gebeuren. “Zolang er onzekerheid is en de economie niet stabiel is, zal de koers blijven stijgen. Dit zal betekenen dat er nadelige gevolgen zullen zijn voor winkeliers en andere ondernemers.” Wolfram meent dat het best wel mogelijk is dat in de komende tijden meer winkeliers en ondernemers genoodzaakt zullen zijn hun zaken te sluiten en het land te verlaten.
Eigenaar Vishal Gajapersad van Diya’s Bakkerij zegt dat de verhoging noodzakkelijk was, omdat de prijs van blom per baal is verhoogd met SRD 110. Vooheen kostte een baal blom SRD 478 en nu moeten de bakkers voor een baal blom SRD 588 betalen. “Dit is te veel voor ons, maar behalve blom zijn ook andere producten, die nodig zijn om brood te bereiden zoals margarine, energie en brandstof verhoogd. Alles is duurder geworden.”
Hij geeft aan dat de aanloop van klanten afgenomen is. Er zijn behalve brood, ook verschillende soorten bol en gebak te koop, maar de verkoop is minder, omdat de aanloop achteruit is gegaan. Hij kan niet praten voor andere bakkerijen, maar na al de lasten afgetrokken te hebben kan Gajapersad zijn hoofd nog net boven water houden. “Ik weet echt niet wat er zal gebeuren als de prijzen van benzine in september losgelaten zullen worden.” Volgens hem zal alles dan sowieso duurder worden, maar volgens hem kan hij de prijzen van zijn producten niet zomaar verhogen, anders zal de aanloop verder afnemen.