Bij de uitvoering van het resocialisatieproject voor dak- en thuislozen stuit de presidentiële werkgroep Re-integratie op verschillende barrières. Deze uitdagingen werden op donderdag 25 juli 2024 uitvoerig besproken in een vergadering met president Chandrikapersad Santokhi.
Het team, onder leiding van districtscommissaris Ricardo Bhola, informeerde het staatshoofd over de laatste stand van zaken. De belangrijkste knelpunten zijn financiële obstakels en de opzet van een eigen accommodatie voor de effectieve uitvoering van het project.
Om de financiële vraagstukken op te lossen heeft de president voorgesteld deze voor te leggen aan de regeringstop voor verdere behandeling. Wat betreft de eigen accommodatie deelde het staatshoofd enkele adviezen met het team. Hij stelde voor om bij verschillende overheidsinstanties, waaronder de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Defensie, te informeren naar beschikbare terreinen of ruimtes voor het opzetten van een opvang- en begeleidingsfaciliteit.
Ook raadde hij aan om samen te werken met het team van het Landelijk Woningbouwprogramma en het Affordable Housing Project (AHP) om mogelijke oplossingen voor het opvangprobleem te verkennen. Volgens de president biedt het AHP diverse mogelijkheden voor sociale groepen in het land en zou het een oplossing kunnen bieden voor de voortgang van het project.
President Santokhi hecht veel waarde aan een duurzame oplossing voor de zwerversproblematiek in het land. Dit is de belangrijkste reden waarom hij de presidentiële werkgroep heeft opgericht om het resocialisatietraject voor dak- en thuislozen te ontwikkelen. Projectmanager Leroy Troon legt uit dat er wordt geprobeerd een eigen centrum op te richten om deze mensen te begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij. “Bij PCS krijg je medische behandeling, maar er is geen pragmatische begeleiding om mensen opnieuw de vaardigheden van het leven aan te leren. Daar zijn wij als commissie voor”, verduidelijkt Troon.
Voorlopig worden de oude COVID-tenten op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica gebruikt als opvangbasis. De bedoeling is om een betere opvangplek te bieden. “Het is een tijdelijke opvang. Sommige mensen hebben het verward met opvang in het ziekenhuis zelf, maar het is op het parkeerterrein, volledig gescheiden van het ziekenhuis.
Het ziekenhuis en de noodopvang zijn aparte organisaties ze zijn gewoon buren. Het ziekenhuis heeft een goed securityteam en er zijn geen misstanden gemeld”, aldus Troon. Hij voegt toe dat het team goed contact heeft met de politie van ressorten Lelydorp en Houttuin. “Er wordt zorgvuldig toegezien op het management van het project.” De werkgroep zal onmiddellijk aan de slag gaan met de nieuwe adviezen en opdrachten van het staatshoofd om de huidige barrières weg te werken.