Op maandag 20 november 2023 organiseerde de Commissie Evaluatie Ontslagwet 2018 een belangrijke validatiesessie in Torarica, waarbij vertegenwoordigers van de overheid, de vakbeweging, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bijeenkwamen.
Het doel van deze bijeenkomst was, om een breed gedragen advies van stakeholders te bespreken en te streven naar verbeteringen in de werking van de Ontslagwet 2018. Bij de opening van de validatiesessie benadrukte Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), de langdurige discussie over ontslagkwesties, met name de noodzaak om een vergunning aan te vragen, die al 40 jaar speelt sinds de introductie van Decreet E-39 in 1983.
De minister erkende dat ontslag een gevoelig onderwerp is, vanwege de ingrijpende gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers. Niettemin prees hij Decreet E-39 en de Wet Ontslagvergunning voor hun bijdrage aan de verrijking en modernisering van de arbeidswetgeving.
Minister Mac Andrew benadrukte de noodzaak van periodieke evaluaties van wetten met de Ontslagwet 2018 als recent voorbeeld. Hij verwachtte dat de sessie zou bijdragen aan diepgaande inzichten om het ontslagproces effectiever te structureren en waar nodig aanpassingen aan te brengen. De minister moedigde belanghebbenden aan om hun kennis en ervaring te delen, zodat de commissie gedegen advies kon uitbrengen over de werking van de Ontslagwet 2018.
In zijn korte introductie schetste de voorzitter van de commissie, Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken (JIZ), de reis die de commissie heeft afgelegd om aanbevelingen te formuleren. De commissie had al een interne studie uitgevoerd naar wet- en regelgeving, verdragen, regionale wetgeving en cao’s.
Bovendien waren er consultatierondes gehouden met belangrijke stakeholders, waaronder de vakbeweging, het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zoals de Lgbt-gemeenschap, Nationale Vrouwenbeweging, IRIS, VIDS en docenten Arbeidsrecht van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De waardevolle bijdragen van deze stakeholders zouden de commissie helpen bij het verbeteren van de werking van de Ontslagwet 2018.
Piroe verklaarde dat de commissie in december 2023, met mogelijk een uitloop naar de volgende maand, de minister een beschikking met criteria voor de beoordeling van ontslagzaken, een staatsbesluit met nadere regelingen gebaseerd op de Ontslagwet 2018, een huishoudelijk reglement en een beleidsnotitie zou aanbieden. Whitley Lodik, lid van de commissie en hoofd Wetgeving van het ministerie, lichtte tijdens een inhoudelijke inleiding toe welke punten in de nieuwe beschikking en het staatsbesluit zouden worden opgenomen met betrekking tot het ontslagproces. Commissielid Meena Kandhai-Ramai behandelde vervolgens kwesties met betrekking tot de beoordeling van ontslagzaken die in de beschikking en het staatsbesluit zouden worden opgenomen.
Na de inleidingen volgde een intensief debat met de stakeholders. De nadere regeling van de Ontslagwet betrof met name de bevoegdheden van de Ontslagcommissie, die ontslagvergunningen verleent bij eenzijdige opzegging met een opzegtermijn en het Juridisch Bureau van de Arbeidsinspectie, dat ontslagen op staande voet beoordeelt. De commissie erkende dat er nog werk te verzetten was en beloofde na voltooiing van de beschikking en het staatsbesluit opnieuw in dialoog te gaan met de stakeholders die waardevolle input hadden geleverd.