Een delegatie van het ministerie van Justitie van Curaçao is momenteel in Suriname voor een inkijkstage bij het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie (JusPol).
Het bezoek, dat op maandag 17 februari van start ging, richt zich op kennisuitwisseling over de aanpak van mensenhandel en -smokkel. De delegatie werd ontvangen door Surinaams minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, die benadrukte dat Suriname sinds zijn plaatsing in Tier 1 van het Amerikaanse State Department meerdere verzoeken heeft ontvangen van landen, waaronder Curaçao, om het succesvol model te delen.
Suriname werd vorig jaar door de Verenigde Staten erkend voor zijn inspanningen op het gebied van de bestrijding van mensenhandel en -smokkel. Minister Amoksi gaf aan dat het land te maken heeft met verschillende vormen van georganiseerde misdaad, zoals illegale immigratie, milieudelicten, en de smokkel van goud, wapens en drugs. Om deze problemen effectief aan te pakken, is een overkoepelende commissie opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van JusPol, Buitenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en mensenrechtenorganisaties. De commissie wordt ondersteund door de Amerikaanse ambassade, die middelen en trainingen beschikbaar stelt.
“We moeten constant innoveren en ons aanpassen aan veranderende omstandigheden”, aldus Amoksi. Hij noemde enkele criteria waaraan landen moeten voldoen, zoals het verlenen van juridische bijstand, opvang en eventuele repatriëring van slachtoffers. Suriname heeft al een Memorandum of Understanding (MoU) met Curaçao, St.-Maarten en Aruba en in april zal een bilaterale samenwerkingsovereenkomst met Curaçao worden ondertekend.
Monique Dennaoui, Officier van Justitie van Curaçao, gaf aan dat mensenhandel en -smokkel ook op Curaçao een groot probleem vormen. “Slachtoffers melden zich vaak niet zelf, dus moeten de autoriteiten actief op zoek gaan. Het is een uitdaging om hen te identificeren en te helpen”, zei Dennaoui. “Met deze inkijkstage willen we leren van de aanpak van Suriname en daarop voortbouwen”. Curaçao streeft ernaar om, net als Suriname, in Tier 1 van het Amerikaanse State Department te worden geplaatst.
Tijdens het werkbezoek zullen verdere afspraken worden gemaakt over toekomstige samenwerking tussen de twee landen. Beide partijen zien de uitwisseling van kennis en ervaring als een cruciale stap in de gezamenlijke strijd tegen mensenhandel en -smokkel in de regio.