Het Democratish Alternatief ’91 (DA’91) heeft vrijdag een persconferentie gehouden in het Lallarookh-gebouw. De reden hiertoe is, dat de partij zich zorgen maakt over de wijze waarop de regering het land bestuurt. Volgens de voorzitter van de partij, Angelic del Castilho, gaat de regering de verkeerde richting op, wanneer het gaat om het sociaal-maatschappelijk vlak.
Ze benadrukt in geprek met Key News dat er signalen zijn dat het nog erger kan worden. “Wij willen dat de samenleving zich ervan bewust wordt dat het wanbeleid van de regering gestuit moet worden. De bewustwording moet gecreëerd worden, dat er ook andere alternatieven zijn dan de partijen die nu aan de macht zijn en die van de vorige regering. Men hoeft niet bevreesd te zijn dat indien het volk weer een uitspraak moet doen, het weer voor dit halfslachtig beleid moet stemmen of voor het vernietigende van daarvoor. Dat hoeft niet, er zijn Surinamers die zich verenigd hebben in DA’91, en die bereid zijn om het alternatief te bieden om Suriname eindelijk de gelegenheid te geven”, merkte de voorzitter op.
Voorstellen aandragen
Naar zeggen van Del Castilho kaart haar partij niet alleen de problemen aan, maar komt zij ook met voorstellen hoe het beter kan op het politiek-bestuurlijke vlak. Voor de terugkeer van het vertrouwen in de regering moet de wet openbaarheid van bestuur zo snel als mogelijk aangenomen worden, vindt Del Castilho. Volgens haar is dat de basis voor het toetsen en controleren van de regering. Ze haalde hierbij het een recent geval, waarbij vicepresident Ronnie Brunswijk weggelopen is tijdens een vergadering van de
Raad van Ministers, als voorbeeld aan. “Wij hebben er wel recht op om te weten wat er besproken is in die vergadering en met de wet openbaarheid van bestuur kunnen wij de notulen opvragen en precies zien waar de discussie over ging, zodat wij als burgers een oordeel kunnen vellen over de agenda van de leiders. Dat is bepalend voor als wij weer voor ze kiezen of niet”, aldus Del Castilho.
Combinatieverband
Tijdens de regering-Bouterse/Adhin is de kiesregeling gewijzigd. Partijen mogen sindsdien niet meer in combinatieverband de verkiezingen ingaan. Daarnaast moest elke partij een grote geldsom betalen om mee te kunnen doen De voorzitter van
DA’91 blikte terug op het protest van de huidige coalitiepartijen tijdens deze wijziging en roept de regering op om dit te corrigeren, zoals zij beloofd heeft. De voornaamste redenen waarom de partij wil dat de regeling teruggedraaid moet worden, is omdat het individueel stappen in de verkiezingen leidt tot etnische polarisatie. Daarnaast worden er volgens DA’91 kleine partijen met weinig geld, maar wel integere en capabele mensen, uitgesloten om deel te nemen aan de verkiezingen.
Wet op politieke partijen
Vervolgens pleit de partij ook dat de wet op politieke partijen aangenomen wordt. “Wanneer wij horen dat het Openbaar Ministerie en andere instanties vrees uiten, omdat de onderwereld vaste voet aan de grond van de bovenwereld heeft gekregen, dan heeft dat te maken met onder andere financiering van de politieke partijen. Waar halen ze dat geld vandaan?”, zei de voorzitter. Ze merkte verder op dat het betalen van de waarborgsom niet correct is, omdat de wet op politieke partijen nog niet van de grond is gekomen. “Wanneer je niet weet vanwaar dat geld komt, en je dat eist, forceer je de politieke partijen van eenieder geld te nemen om deel te nemen aan de verkiezingen”, zei Del Castilho.
Tot slot gaf de voorzitter aan, dat haar partij niet wil profiteren van blunders van de regering. Volgens haar zit DA’91 niet te hopen dat het slecht moet gaan met het land. “Als het goed gaat met de economie van het land, dan moet het ook goed gaan met ons. en dat is onze wens als partij”, aldus de DA’91-voorzitter.