Colakreek heeft al enkele maanden te kampen met een dambreuk, waardoor delen van het oord droog liggen. Er is vooralsnog geen permanente oplossing voor de dambreuk.
“We zijn nu wel bezig met een permanente oplossing”, zegt Emanuel Scheek, general manager van Mets Travel & Tours Suriname. Medio mei circuleerden foto’s van het oord op sociaal media, waarbij te zien was dat delen van de zwemplek droog lagen. Enkele dagen terug zijn wederom foto’s van het oord massaal verspreid op social media die hetzelfde beeld vertonen.
De sluis van Colakreek is in 2020 bij een overstroming gebroken, daarom staat het nu bijna droog. Een groot deel van het oord stond onderwater en zelfs een gedeelte van de plateaus en bepaalde bruggen, die de eilandjes met elkaar verbinden, zijn bijna allemaal weggespoeld door de overstroming. Alle planken en materiaal die zijn meegenomen door het water zijn bij de sluis blijven liggen. Dit heeft dus gemaakt dat de sluis kapot is gegaan. Hierdoor kan het water niet worden afgesloten en stroomt het dus weg.
Er is enigszins wel voor een noodoplossing gezorgd. “Er zijn dammen met zandzakken opgeworpen en deze zullen versterkt worden, zodat het water niet wegstroomt.” Volgens Scheek zal niet gewerkt worden aan de gebroken sluis, maar er wordt een waterschutting achter de dam geplaatst. “Er wordt nu gewerkt, dus als alles goed zit, moet het oord in het weekend toegankelijk zijn voor het publiek.” Scheek onderkent dat met de dambreuk en de droogte er inderdaad minder mensen komen naar het vakantieoord. Daarnaast is de verminderde aanloop ook te wijten aan het feit dat er andere oorden in de omgeving zijn geopend.
Toen de redactie in mei een bezoek had gebracht aan Colakreek gaf de beheerder van het oord zei toen al dat het aardig wat zal kosten om de dam te repareren. Echter met de financiele situatie en de Covid-19 pandemie gingen zaken heel moeizaam. Toen was ook niet duidelijk als Colakreek geld zou kunnen uitbesteden aan het maken van de dam. De beheerder van Colakreek maakte zich toen ook zorgen wat de droge tijd zou kunnen betekenen voor zijn vakantieoord. “We gaan de poorten wel gewoon openhouden, maar als er geen water is dan kan men inderdaad niet zwemmen. Het is dan jammer voor de kinderen die willen zwemmen.”
“Als de dammen met de zandzakken al versterkt zijn, dan moet het oord wel toegankelijk zijn voor het publiek. Het water blijft dan op peil en wanneer de waterschutting af is, zullen de zandzakken verwijderd worden”, aldus Scheek.