“Voor mij is het zeker een geslaagd evenement. Er is heel veel genetwerkt, ook met andere platformen die net als wij bezig zijn met ondernemers. We hebben heel veel vraag gehad om het voort te zetten.” Dit zegt Stichting Nogosari voorzitter, Marciano Dasai over de Nogosari Business Expo die dit weekend werd gehouden in Mensa.
Dasai vindt dat het ‘overall’ goed is gegaan en stelt dat bezoekers veel informatie over de bedrijven die er stonden hebben kunnen inwinnen. Verder merkt hij op dat er ook adviezen zijn gegeven aan degenen die eraan denken om een eigen bedrijf te starten. “De bedoeling is om de kwaliteit van het evenement te verbeteren en niet perse om het groter te organiseren, omdat het niet de bedoeling is om aan kwaliteit in te boeten”, stelt de voorzitter.
Gaan voor meer
Nogosari is vanaf 2018 bezig met het bijeenbrengen van ondernemers. De business expo, om ondernemers die verbonden zijn aan de organisatie te ‘showcasen’, stond al heel lang gepland. Het bijeenbrengen van de ondernemers biedt ook de mogelijkheid om met elkaar te netwerken en voor andere ondernemers om zich aan te sluiten. Het streven is volgens Dasai altijd “meer”. Nogosari staat voor ‘niet genoeg’ in het Surinaams. “Je moet als ondernemer wel dankbaar zijn, maar nooit tevreden”, legt hij uit. In Suriname is dat, vooral bij de Javaanse ondernemers, een beetje aan de lage kant. Ze zijn vaak een beetje huiverig om het extra risico te nemen, meent de ondernemer. “Dit willen we bij alle bevolkingsgroepen, niet alleen de Javanen, stimuleren, het gaan voor meer, samen groeien door van elkaar te leren.”
Bij ondernemen zijn er altijd issues met finance, medewerkers, sales en productie. “Je bent als ondernemer vaak eenzaam en hebt geen mensen om mee te praten. De enige manier om dit te verhelpen, is dat ondernemers samenkomen, om mensen om zich heen te hebben die met ze kunnen delen hoe ze het hebben gedaan, om van elkaar te leren en samen te groeien”, benadrukt Dasai. De Nogosari voorman zegt dat eenieder die wil ondernemen welkom is zich aan te sluiten. Ook de mensen die pas of allang zijn gestart zijn met een onderneming mogen zich aansluiten, benadrukt Dasai.
Het verschil van de beurs is niet alleen dat de entrepreneurs hun producten tentoonstellen, maar ook dat ze kennis, op basis van hun ervaring, delen over het zakendoen in hun sector. “Als je je aangetrokken voelt, kom maar joinen.” De aanmelding kan via de website van Nogosari.
Dua
Youri Abas, een van de oprichters van Nogosari, vertelt dat het aantal leden van dit platform groeide en zo ook de behoefte om de bedrijven nationaal en internationaal meer exposure te bieden. De core van Nogosari is dat we elkaar helpen door kennis te delen. “Dat maakt deze beurs ook anders dan andere beurzen.” De praktijkervaring die wordt gedeeld, heeft volgens Abas een betere impact op startende ondernemers.
Abas, wiens bedrijf in de textielbranche is, vertelt dat hij dit zelf met de paplepel mee heeft gekregen. “Je moet ervan houden, affiniteit is niet genoeg.” Het doel is om te groeien, dat er markten opengaan in het buitenland voor Surinamers en omgekeerd. Suriname kan als een hub dienen naar Amerika of de Caraïbische eilanden. Ook zijn bedrijf, dat toen nauwelijks negen maanden bestond, heeft de uitdagingen van de COVID-pandemie ondervonden.
“Het moeilijkste was om creatief te blijven. Ik moest helemaal resetten. Met deze creativiteit zijn we mondkapjes gaan produceren.” Nu begint het weer op gang te komen. Vorig jaar is zijn bedrijf gestart met de productie van ‘casual’ jeansbroeken, dit is nu omgezet door de kleding functioneel te maken. “Zo is de Howsiki ‘workwear’ lijn ontstaan”, vertelt Abas. De grootste lessen zijn volgens hem het niet opgeven, maar vooral ‘resetten’ en opstaan.
Creative details and eventplanning
“Exposure is nooit te veel.” Melisa Redjosentono vertelt dat haar bedrijf daarom op de beurs staat. Zij houdt zich bezig met eventplanning en coördinatie, het decor van huwelijken en verjaardagen. “Een feest organiseren is heel veel werk en wij zijn er om te ondersteunen.” Tijdens de COVID-pandemie was het volgens Redjosentono echt passen en meten. De focus is aangepast om andere pakketten aan te bieden voor kleine events, intieme aangelegenheden die mensen thuis hielden.
Ze heeft zich aangesloten bij Nogosari om te kunnen netwerken en met andere ondernemers te kunnen sparren. Redjosentono zegt dat de expo potentie heeft en ze hoopt dat er meer ondernemers kunnen worden aangetrokken om samen te werken en zich te bundelen. ”We geloven niet erin om kennis voor onszelf te houden. In the end heb je elkaar nodig.”
“Ik ken een paar van de leden van Nogosari. Een aantal van ze zijn mijn mentoren die mij behalve op business gebied, ook met personal development helpen”, zegt Shellen Arga. Ze merkt op dat door hun goede netwerk zij ook op de expo heeft gestaan. De jonge ondernemer heeft een video productebedrijf dat verschillende diensten levert. Daarnaast heeft zij samen met een zakenpartner een batiekbedrijf opgezet. Volgens Arga kan de gemeenschap op een moderne manier via hun kledinglijn kennis maken met een deel van de Javaanse cultuur.
Arga geeft aan dat het uitdagende tijden zijn om te ondernemen, maar dat netwerken en het creëren van kansen voor jezelf belangrijk zijn. Ze roept ondernemers, in het bijzonder jonge ondernemers, op zich aan te sluiten bij de stichting.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft een handreiking gedaan aan Nogosari om te praten over het goedgekeurde hervormingsbeleid van de overheid. Het streven is om minstens 5.000 van de 53.000 ambtenaren in overheidsdienst de mogelijkheid te geven om de dienst te verlaten, vertelt Somohardjo. Dit wil de regering bereiken met stimuluspakketten en opleidingen in ondernemerschap voor de groep. Stichting Nogisari kan volgens Somohardjo met de regering mogelijkheden nagaan om afgevloeide ambtenaren op te vangen met een baan.