In de schaduw van de Internationale Dag van de Persvrijheid reflecteert de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) op een verleden, getekend door onderdrukking en geweld tegen journalisten. De jaren 80, met name 1982, staan gegrift in ons collectief geheugen als duistere tijden waarin journalisten werden geïntimideerd, onderdrukt en zelfs vermoord vanwege hun moedige pogingen om de waarheid aan het licht te brengen. Aanvallen op mediahuizen waren schering en inslag, een sombere herinnering aan de gevaren die gepaard gaan met het uitoefenen van journalistiek in een klimaat van onderdrukking.
Helaas constateert de SPA dat zelfs na het einde van dit tijdperk van openlijke repressie, het beroep van journalist nog steeds onder druk staat. Het verzamelen van informatie is vaak een gevaarlijke onderneming, met journalisten die regelmatig worden blootgesteld aan intimidatie en geweld. Het streven naar waarheid en transparantie wordt bemoeilijkt door obstakels die worden opgeworpen door diegenen die de waarheid liever verborgen houden.
Een van de cruciale stappen die de SPA graag zou zien, is de implementatie van een wet op de openbaarheid van bestuur. Deze wet zal journalisten in staat stellen om gemakkelijker toegang te krijgen tot de informatie waar ze recht op hebben, zonder het risico te lopen op represailles of tegenwerking. Het is essentieel dat journalisten vrij zijn om hun werk te doen zonder angst voor repercussies.
Op deze dag van erkenning en solidariteit willen wij als SPA alle mediawerkers feliciteren en onze steun betuigen aan hun nobele streven naar waarheidsvinding. De rol van de pers binnen een democratie kan niet worden overschat. Het is de waakhond van de samenleving, de poortwachter van de waarheid en de stem van degenen die geen stem hebben. Persvrijheid is dan ook van cruciaal belang voor een volwaardige democratie.