“Onverdeelde boedels worden door diverse overheden als belemmering voor de ontwikkeling van Para aangemerkt”. Dit kwam voor in de stelling van Paraan en bestuurslid van plantage Osembo, Patrick Kensenhuis.
Dit zei hij tijdens de paneldiscussie, die is georganiseerd door de Federatie Para Plantages. Het thema van de avond was ‘De Paraanse droom, uitdaging of realiteit?’ De discussie vond plaats aan de hand van de boeken van onderzoeker en Schrijver, Urwin Vyent, die reeds 2 boeken over de plantages in para heeft geschreven.
Kennisopbouw voorouders Para
Voordat de discussie van start ging, gaf Vyent een uiteenzetting van de boeken die hij reeds heeft geschreven, namelijk ‘Gekocht en betaald’ en ‘De profeet van Para’. De rode draad in beide boeken is de gemeenschapsopbouw en kennisoverdracht. Het is volgens hem nu ook tijd dat boeken over het verleden van Afro-Surinamers worden geschreven vanuit een ander perspectief. “Heel wat dat over ons verleden is geschreven, komt vanuit de invalshoek van de witte mannen. Het wordt nu tijd dat wij onze eigen geschiedenis beschrijven vanuit onze invalshoeken”, gaf de auteur de aanwezigen mee.
Karakter voorouders moet weerspiegelen in huidige situatie
Naast Kensenhuis, hebben ook Hesdy Ommen en Sherida Mormon stellingen gedeponeerd. Volgens Ommen hebben de voorouders er bewust voor gekozen om de plantages te kopen. “Ze hadden de keus om de plantages te verlaten en te trekken naar de stad. Maar dat hebben ze niet gedaan. Dit zegt veel over het karakter van onze voorouders: eenheid, saamhorigheid en respect. Dit moet een weerspiegeling zijn voor ons”, legt hij uit. Mormon heeft als panellid, net als Kensenhuis, haar bezorgdheid geuit over het individualisme dat nu ontstaat.
Maar er moet volgens haar ook worden gekeken naar de ontwikkelingen die dit stimuleren. “Het gaat bij veel mensen om de zekerheid. Voor een lening of een hypotheek heb je bijvoorbeeld een stuk grond nodig om die te kunnen krijgen”, legt zij uit. Zij geeft ook aan dat het grondprobleem veel groter is dan er over wordt gesproken. “Heel veel plaatsen op Para, die economisch draaien, zijn niet in handen van Paranen, maar van buitenstaanders”, beschrijft zij als voorbeeld voor de aanwezigen, die instemmend knikten.
Zowel de aanwezigen als de panelleden waren het ermee eens dat er meer actie ondernomen moet worden om de toekomst van de plantages te waarborgen.