Suriname is niet het enige land dat mangrove nodig heeft, de hele wereld zou gebruik kunnen maken van de voordelen die deze plant heeft voor landconservering, vooral bij de kustvlakte.
Dit zegt hydroloog Sieuwnath Naipal. Onlangs heeft Mark Rutte, premier van Nederland, een oriëntatiebezoek gebracht aan het gebied waar Naipal te Weg naar Zee bezig is met zijn mangrove-aanplant. De wetenschapper zegt dat het bezoek heeft geleid tot meer interesse vanuit Nederland voor de Surinaamse aanpak op het gebied van milieubescherming.
Versnelling proces
Volgens Naipal is mangrove niet alleen te Weg naar Zee nodig. Hij stelt dat de samenleving ervan overtuigd is dat andere plekken, waaronder Commewijne, veel afkalving en landverlies hebben ervaren bij wateroverlast. Dat alles kan mangrove verhelpen. Het bezoek van de Nederlandse delegatie, onder leiding van Rutte, heeft volgens de deskundige ertoe geleid dat er een versneld proces is ontstaan in hetgeen hij als missie heeft, namelijk het beschermen van de kust.
“Afgelopen maand was ik in Nederland. Ik heb ook gesproken met verschillende organisaties daar. Het is niet alleen Suriname dat mangrove nodig heeft als het ware, maar de hele wereld. Mangrove doet heel veel aan het klimaat. Bijzonder veel en positief ook”, merkt de hydroloog op.
Voordelen
Naipal zegt dat Suriname genoeg kennis in huis heeft om met de rest van de wereld te delen. Hij stelt dat hij de afgelopen zeven jaar bewijs daarvoor heeft geleverd door zijn mangroveaanplant, die vele voordelen oplevert voor de kust. De wetenschapper zegt dat de natuur in tact is gebleven op de plekken waar hij beplant heeft en dat de vegetatie bloeit. Dit in tegenstelling tot plekken waar het tegenovergestelde het geval is, doordat die niet beplant zijn. Nederland kan volgens hem inkomen met moderne technologie.
Onderhandelen
Naipal voegt eraan toe dat Nederland en Suriname veel van elkaar kunnen leren, omdat Nederland een koolstofproducerend land is en Suriname een koolstofnegatief land. “Dat betekent dat wij kunnen onderhandelen. Dat betekent dat ze resources voor ons kunnen vrijmaken en wij die hier kunnen gebruiken om allerlei voordelen uit te halen.”
De minister-president zei tijdens zijn bezoek dat de Surinaamse techniek van mangrovebeplanting zeker wordt meegenomen door de deskundigen. De mangroveplant absorbeert enorm veel uitstoot van CO2 en produceert bijzonder veel zuurstof.