In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025, staan wij als natie op een kruispunt. We kunnen kiezen om het oude patroon te volgen — gedreven door vriendjespolitiek, verdeeldheid en korte-termijnvisie — óf we kiezen voor een nieuwe koers gebaseerd op integriteit, daadkracht en duurzaamheid. Een koers waarvoor ik me graag laat inspireren door het krachtige en bewezen MPH-principe, ontwikkeld door de gerenommeerde Singaporese denker Kishore Mahbubani: Meritocratie, Pragmatisme en Honesty (Eerlijkheid).
Meritocratie – Het juiste talent op de juiste plek
In Suriname wordt te vaak gekozen op basis van politieke loyaliteit in plaats van bekwaamheid. Dit werkt tegen ons. Wanneer we het principe van meritocratie omarmen, betekent het dat de meest competente, integere en bekwame mensen het land moeten besturen – ongeacht afkomst, kleur of partijrichting. Singapore is hiervan
het levende bewijs. Wij kunnen dat ook, want Suriname zit boordevol talent. Dat talent moet echter wel de ruimte krijgen om te dienen in plaats van tegen gewerkt te worden.
Pragmatisme – Oplossingsgericht doen wat werkt
De wereld verandert sneller dan ooit. Klimaatverandering, digitalisering, migratie, voedselzekerheid – het zijn allemaal urgente thema’s waar we als land antwoorden op moeten formuleren. We hebben geen tijd meer voor zinloze ‘yo hari yo trusu’ of partijspelletjes. We moeten leren van andere landen, zoals Singapore, Costa Rica, Rwanda, maar vooral durven kiezen voor wat werkt. Of het nu komt van links, rechts of het midden. Als een oplossing het leven van onze mensen verbetert, dan moeten we het omarmen.
Eerlijkheid – De basis voor vertrouwen
Zonder vertrouwen in leiderschap is er geen draagvlak. Suriname is moe van corruptieschandalen, valse beloften en onduidelijk bestuur. Het MPH-principe stelt dat eerlijkheid geen luxe is, maar een noodzaak. Transparantie in financiën, rechtvaardigheid in besluitvorming en openheid naar het volk toe, moeten standaard zijn – niet de uitzondering. Wanneer de burger ziet dat leiders hun eigen regels volgen, groeit vertrouwen. En vertrouwen is het fundament voor nationale wederopbouw.
Waarom MPH nu cruciaal is voor Suriname
Na de verkiezingen zal het nieuwe leiderschap voor ongekende uitdagingen staan: aanpakken van een begrotingstekort, een enorme schuldenlast, het versterken van onze economie, het terugwinnen van internationale geloofwaardigheid, en het bouwen aan nationale eenheid. Er is geen tijd meer voor politiek zoals ‘gebruikelijk’. We hebben leiderschap nodig dat kiest voor meritocratie boven loyaliteit, pragmatisme boven uitzichtloos gehaal en getrek en eerlijkheid boven eigenbelang.
De MPH-formule biedt ons een helder kompas. Niet als theoretisch ideaal, maar als praktisch en toepasbaar model waarmee wij Suriname duurzaam kunnen opbouwen — voor onszelf, en voor de generaties na ons.
Laten we samen het verschil maken. Niet door te dromen van verandering, maar door haar te belichamen.
Andrew Baasaron
Kandidaat voor een nieuwe toekomst
Suriname – 2025 en verder