Ex-voetbalbondscoach Dean Gorré lijkt zijn veelbesproken ontslag te hebben verwerkt. In een luchtig interview met Key News gaat de oefenmeester in op vragen over zijn betrokkenheid bij het project Forest 93 van de Stichting Green Growth Suriname en hoe het staat met zijn coachloopbaan. Met een brede glimlach, zoals hij bekend staat, geeft Gorré antwoorden op vragen. Hij straalt rust uit. Mogelijk de uitkomst van regelmatige avonturen in het maagdelijke groen van Suriname. “Ik zit goed in mijn vel”, zegt hij op de vraag hoe het met hem gaat.
Het gros van de Surinaamse samenleving kent Gorré als de bondscoach onder wiens leiding het nationaal voetbalteam zich voor de eerste maal plaatste voor de Concacaf Gold Cup. Natio zou in het verleden weliswaar aan de oude opzet van het Concacaf kampioenschap hebben deelgenomen.
Na de plotselinge bedankbrief van de Surinaamse Voetbal Bond was de voormalige bondstrainer heel erg droevig. “Het heeft me zeker een half jaar gekost om over die situatie heen te komen. Ik heb het onderschat om eerlijk te zijn. Meestal gaat het wat sneller om over teleurstellingen heen te komen, maar dit heeft wel langer geduurd.” Blijven treuren was echter geen optie. “Ik heb me erin berust en de gebeurtenis een plaats gegeven. Het is gewoon iets waar je mee moet dealen. Nu moeten wij gewoon vooruit kijken en positief zijn.”
Global ambassador
Tegenwoordig fungeert de voetbaloefenmeester als global ambassador van het Forest 93-project. Gedurende zijn periode als bondscoach had Gorré zich ook al aan dit plan gecommitteerd. “Ik werd toen benaderd om hen te ondersteunen en dat deed ik van harte. Nu daar ik wat meer tijd over heb ben ik me meer gaan bemoeien met de organisatie zelf.” Hij zet zich nu vurig in om het met 93 procent bos bedekte Suriname te helpen beschermen. Naar verluidt maken enkele lokale voetbalinternationals ook deel uit van dit plan. Behalve Gorré werd namelijk destijds ook het nationaal team betrokken bij de promotie. “De spelers zijn eigenlijk ook ambassadeurs, want er zijn individuen die ook erg betrokken zijn bij de Forest 93-campagne.”
Het moet een begrip worden
De ex-bondstrainer droomt ervan om het Forest 93-project op een groot podium werelwijd bekendheid te geven. “Dat zou voor mij het ultieme zijn. Het moet gewoon een begrip worden. Wij hebben het bos en zijn de longen van de wereld. Zuurstof is hier wat de wereld moet voeden.”
Gorré vindt dat Surinamers moeten weten dat wij het groenste land ter wereld zijn. Ik denk niet dat iedereen het weet en begrijpt. “Wij moeten niet onderschatten wat ons land eigenlijk te bieden heeft en dat wij daarop trots mogen zijn.” Ondanks dat veel mensen het momenteel moeilijk hebben, bemoedigt de voetbalcoach trots te zijn op dit mooi stuk erfgoed. “Het is één van de dingen die wij kunnen vertellen aan de wereld. Wij moeten dan hopen ongeacht, hoeveel negativiteit er ook is in het land, dat de economische situatie vooruit gaat.”
Tegenwoordig wordt er veel aan illegale houtkap gedaan. Deze activiteiten vormen een bedreiging voor Surinames titel als groenste land. De Forest 93-gezant hiermee geconfronteerd zegt niet tegen houtkap te zijn, “want het kan een goed inkomen zijn voor Suriname, maar het moet wel gebeuren met beleid en niet zomaar willekeurig”. Volgens de influencer dient ons land als voorbeeld voor de wereld, “omdat wij carbon negatief zijn en dat moeten wij ook zo houden.” Hij vindt het daarom belangrijk dat de lokale bevolking deze informatie meekrijgt en tot zich neemt.
Gemeenschapsprojecten
Bescherming van het bos is ongetwijfeld de core business van de stichting, maar de organisatie levert ook een bijdrage aan de verdere opbouw van lokale leefgemeenschappen. “Dat zijn op dit moment de scholen die wij aan het bouwen zijn”, legt Gorré uit. De opzet van het eerste schoolgebouw in Amatopo is nu in volle gang. “Wij hebben heel mooie donaties gehad vanuit Europa en kunnen nu al zeggen dat wij voor de bouw van een tweede school in Coeroeni gaan beginnen met het ophalen van fondsen.”
Gorré was erg onder de indruk hoe de plaatselijke bevolking één is met de natuur. “Wat zij nog ontbraken was scholing voor de kinderen. Ik vind dat iedereen daarop recht heeft en heb ik me dus ook daarvoor ingezet. Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen aan iets moois.”
De ambassadeur kan niet exact aangeven hoeveel het scholenproject bedraagt. “Ik ga niet over het geld, maar weet dat er genoeg is verzameld om in ieder geval de eerste school te bouwen.”
Als er scholen worden gebouwd zullen er ook leerkrachten aangetrokken moeten worden. Naar zeggen van Gorré is er een goede samenwerking met het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. “Het ministerie heeft het plan gezien en geaccepteerd. De kinderen krijgen hetzelfde curriculum als in de stad.”
Ook met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft de stichting een goede samenwerking. De voetbalgoeroe bemoeit zich voor wat betreft gesprekken met de overheid het liefst met het praktijkgedeelte. “Als het gaat om dealen met de overheid laat ik dat over aan de professionals van de stichting”, zegt hij met een glimlach. “Ik ben een praktijkman. Als ik terug ga naar Europa en mijn telefoonboek pak dan bel ik mijn vriendengroep voor het verwerven van fondsen.”
Coachloopbaan
“Nee ik ga gewoon door. Voetbal zit in mijn DNA, dus dat ga ik niet zomaar loslaten”, is de eerste reactie op de vraag of zijn nieuwe functie beëindiging van de coachloopbaan betekent. “Er zijn twee dingen die spelen. Ik neem niet alle jobs die ik aangeboden krijg. Het moet wel naar mijn hart zijn en iets waarbij ik me prettig voel.” Daarnaast zijn de jobs niet makkelijk voor het oprapen, merkt de oefenmeester op. “Er moet altijd een trainer ergens ontslagen worden of opstappen, zodat een andere trainer de kans krijgt en dat gebeurt niet zo snel.” Hij staat echter wel open voor aanbiedingen.
Gorré heeft inmiddels verschillende telefoontjes ontvangen, “maar niet degene die ik juist wil, maar laten wij hopen dat er in de komende periode iets op mijn pad komt”. De keuzeheer is op zoek naar een uitdaging om wederom plaats te nemen op de bank. Hij denkt hierbij aan een job op het hoogste niveau. “Het moet een uitdaging zijn, net als mijn periode toen bij Natio. Ik ben iemand die het daarvan moet hebben met iets voor ogen waarvoor ik ga moeten werken.”
Ondanks de ongelukkige manier waarop hij en de Surinaamse Voetbalbond uit elkaar gingen, staat Gorré nog altijd open voor het geven van zijn krachten aan de lokale voetballerij. “Suriname zit in mijn bloed. Dus als er ooit een beroep op mij gedaan wordt, ga ik het overwegen. Indien de juiste situatie aanwezig is. zeg ik zeker geen nee.”
Analyse Natio vs Thailand
Gorré heeft nog altijd goed contact met de groep spelers die onder zijn leiding hebben gespeeld. “Wij hebben een aardige band opgebouwd.” Hij kon het daarom niet nalaten de recenste oefenwedstrijd in en tegen Thailand zondag te volgen. “Ik heb gekeken uiteraard.” De voormalige bondscoach merkte op dat Natio een moeizame eerste helft kende, “maar ik was zeer tevreden met de tweede helft en zie wel perspectief. Wij staan ook op een goed niveau.” De oefenmeester blijft echter ook realistisch met het vooruitzicht op Natio’s deelname aan de Concacaf Nations League A. “Het gaat niet makkelijk worden gelet op de tegenstanders.”
Gorré weet als geen ander welke uitdaging huidige bondscoach Stanley Menzo te wachten staat. “Hij heeft een zware taak. Laten wij hopen dat alle neuzen dezelfde richting opwijzen en dat alle mogelijkheden gecreëerd worden om de spelers nog een goede voorbereiding te geven.” Gorré wenst Menzo geluk toe. “Ik support hem en hoop echt dat het een succes wordt, want dat betekent succes voor Suriname.”
De voormalige bondscoach drukt de Surinaamse gemeenschap op het hart niet bij de pakken neer te zitten. “Wij moeten gewoon positief blijven en samen hard werken aan een goede toekomst ook al lijkt het nog zo ver en moeilijk.” Indien de lokale bevolking zich hieraan houdt, “kunnen wij in de toekomst hopelijk van een mooi Suriname genieten”.