Het ministerie van Justitie en Politie heeft op 7 mei 2025 nieuwe kantoren van het Bureau voor Familierechtelijke Zaken (BuFaZ) en het Bureau Rechtszorg geopend in Commewijne en Saramacca. De stap past binnen het breder streven naar decentralisatie van juridische dienstverlening.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, heeft woensdag officieel de BuFaZ- en Rechtszorgkantoren in de districten Commewijne en Saramacca in gebruik genomen. De nieuwe voorzieningen maken deel uit van het decentralisatiebeleid van het ministerie en moeten de toegang tot civielrechtelijke en juridische hulp voor bewoners buiten Paramaribo verbeteren.
“Decentralisatie is voor ons geen keuze, maar een morele verplichting”, stelde Amoksi tijdens de openingsceremonie. “Wij willen dat burgers hun recht kunnen halen zonder onnodige barrières, zoals lange reistijden naar de hoofdstad”.
In Commewijne zijn de diensten ondergebracht in het politiebureau te Richelieu, terwijl in Saramacca gebruik wordt gemaakt van ruimte binnen het commissariaat. Volgens de minister is het streven om op termijn in alle districten vergelijkbare voorzieningen aan te bieden. In Brokopondo en Moengo zijn inmiddels wekelijkse zittingen van rechters georganiseerd om lokale civiele en familierechtelijke zaken te behandelen.
Rechtsbescherming en jeugdreclassering
BuFaZ is verantwoordelijk voor de bescherming van minderjarigen en houdt toezicht op de naleving van ouderlijke verplichtingen. Het bureau kan ook corrigerende maatregelen treffen in het belang van het kind. Het Bureau Rechtszorg biedt juridische bijstand aan burgers die onvoldoende middelen hebben om een advocaat te bekostigen.
Om de toegang tot juridische hulp te versterken, heeft de overheid het vergoedingsbedrag voor zogenoemde toegevoegde advocaten verhoogd van SRD 1.200 naar SRD 6.000 per zaak. Deze advocaten worden ingezet via het onderdirectoraat Rechtsaangelegenheden of op basis van samenwerking met particuliere kantoren.
Minister Amoksi kondigde tot slot aan dat er extra aandacht zal worden besteed aan jongeren in detentie. “Veel van deze jongeren zijn slachtoffers van verwaarlozing na echtscheidingen”, aldus de minister. In samenwerking met de muziekkapel van het Korps Politie Suriname zullen in jeugdgevangenissen gratis muzieklessen worden aangeboden, als onderdeel van een breder rehabilitatieprogramma.