Diefstal is volgens de statistieken van het Openbaar Ministerie (OM) het meest gepleegde strafbare feit in het zittingsjaar 2020-2021. Er zijn in totaal 1.693 (30%) misdrijven genoteerd waarbij er sprake was van diefstal, gekwalificeerde diefstal en diefstal middels geweldpleging.
Hierna volgt zware mishandeling (13%), ovetreding van de Rijwet (10%), bedreiging (7%), heling (6%) en vernieling (5%). Helemaal onderaan de lijst staan mensenhandel (0.18%), money laundering (0.05%) en zeevisserij (0.04%) genoteerd.Tijdens haar toespraak bij de opening van het nieuwe zittingsjaar stond waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh, ook stil bij de cijfers en activiteiten van het afgelopen jaar.
Slachtoffers van misdrijven
Er zijn in het vorige zittingsjaar 506 vonnissen uitgesproken en 3.147 verdachten aangehouden door het OM.
Paragsingh haalt aan dat ook het OM overvallen is door de Covid-19-pandemie. De maatregelen in verband hiermee hebben gezorgd voor langere doorlooptijden. Dit is volgens haar niet wenselijk, omdat het tekort doet aan het belang van slachtoffers van misdrijven en het recht van verdachten op berechting binnen redelijke termijn.
Uitvoering van artikel 100
Het OM is daarom vanaf maandag 4 oktober begonnen met de uitvoering van artikel 100 van het Wetboek van Strafrecht, waarbij strafzaken met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar in het vooruitzicht, zoveel mogelijk buiten proces worden afgehandeld. Het project bevindt zich volgens Paragsingh in de pilotfase en de bedoeling is om meer strafzaken op deze manier af te handelen. Hierdoor moet de druk op de cellencapaciteit worden verminderd. Een van de voorwaarden binnen het traject is het verrichten van onbetaalde arbeid en/of het volgen van een leerproject.