Een aantal DNA-leden, vooral van de oppositie, heeft duidelijkheid gevraagd over de bouw van de Corantijnbrug. “Wij keuren deze werkwijze af en eisen volledige transparantie over de brug en alle andere zaken. Gezamenlijk moeten we ervoor waken dat er niet nog meer blunders gemaakt worden die ons internationaal verder te schande zetten”, zei DNA-lid Rabin Parmessar.
Hij gaf aan dat tot nu toe de regering verzuimt om informatie over deze kwestie te delen met het parlement. Via de media heeft het DNA-lid begrepen dat het contract in oktober 2023 wordt getekend voor ongeveer USD 600 miljoen. Ondanks herhaaldelijke vragen hierover is aan het parlement geen helderheid gegeven. Sterker nog, DNA heeft hierover nooit de gevraagde documenten ontvangen. Dit is de zoveelste desavouering van DNA. “Wij parlementariërs moeten het doen met informatie uit de Guyanese media. Zo triest is het gesteld.”
Parmessar wil meer weten over de technische aspecten, de aanbesteding, de keuze van het ontwerp en de ontwerper en de hoogte van het bedrag dat zowel nationaal als internationaal vraagtekens opwerpt. Ook over de financiering is er heel wat onduidelijkheid. “Welk deel zal Suriname bekostigen en van waar zullen de middelen komen? Wie zal belast zijn met het beheer, de controle en onderhoud van de brug?”
De regering blijft de lippen stijf op elkaar houden als het om verantwoording aan DNA gaat, maar treedt wel in breedvoerig overleg met Guyana hierover. “Hoe betrouwbaar is het vooronderzoek, de raming, de overeenkomst geweest? Hoe kan de raming van de brug, na kritiek uit de samenleving, binnen enkele dagen met maar liefst USD 88 miljoen worden gereduceerd? Het lijkt geen zuivere koek.”
Hij haalde verder de kwestie over de visvergunningen aan, die de Surinaamse overheid zou afstaan aan de Guyanezen, waarbij door de Guyanese regering een hele consternatie is ontstaan hoe onbetrouwbaar Suriname is. “Wat is er in kleine achterkamertjes overeengekomen ten aanzien van de brug over de Corantijn?” “Deze zelfde geheimzinnige werkwijze is gehanteerd á la New Surfin, á la HPSG, á la Italiaans bouwbedrijf, het debacle bij de SLM, OMO en zie daar wat het resultaat is geweest.”