Voor mensen die leven met HIV is acceptatie vaak de eerste grote uitdaging. Double Positive, een organisatie die zich inzet voor HIV-bewustwording en begeleiding, helpt mensen om met hun diagnose om te gaan. “Acceptatie is een proces dat tijd kost. Sommige mensen hebben maanden of zelfs jaren nodig”, laat Maureen Burke van de organisatie weten.
Wanneer iemand zich bij Double Positive meldt, krijgt diegene eerst een gesprek met een peer-counselor. “Zelfacceptatie is moeilijk. Het is slecht nieuws, en dat komt altijd hard aan”, legt Burke uit. Daarom is het cruciaal dat mensen de juiste steun krijgen en zich realiseren dat HIV niet het einde betekent.
Burke merkt op dat de huidige behandelingen effectief zijn. “Als je trouw je medicatie inneemt, kan het virus in je bloed zo laag worden dat het niet meer overdraagbaar is. Dat betekent dat iemand met HIV gewoon een lang en gezond leven kan leiden”. Toch zijn er uitdagingen. De medicatie moet dagelijks op hetzelfde tijdstip worden ingenomen, wat voor sommige mensen lastig kan zijn. “Sommige mensen worstelen met regelmaat, vooral als ze een druk gezin hebben of financiële problemen ervaren”, zegt Burke. Double Positive ondersteunt hen hierbij en biedt praktische hulp.
Double Positive is geopend van maandag tot en met vrijdag en biedt gratis begeleiding. “Mensen kunnen gewoon binnenlopen voor een gesprek. We helpen ze ook met dokterskaarten en medicatie”, legt Burke uit. Daarnaast organiseert de organisatie maandelijks praatgroepen waarin mensen ervaringen kunnen delen. “Op 15 mei is er weer een praatgroep. Dit soort bijeenkomsten helpen enorm om het stigma te verminderen en mensen met HIV het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan”.
Testen en preventie
Burke roept mensen op om zich te laten testen en veilig vrijen serieus te nemen. “Ken je status. Dat is onze boodschap. Als je weet dat je meerdere partners hebt, gebruik dan een condoom. Het is een kleine moeite die veel problemen kan voorkomen”. Met de juiste informatie en ondersteuning is het mogelijk om HIV een minder beladen onderwerp te maken in Suriname. “Leven met HIV kan. Maar laten we als samenleving zorgen voor een omgeving waarin mensen zich veilig voelen en niet veroordeeld worden”, besluit Burke.