De Wereldgezondheidorganisatie PAHO vindt dat landen binnen de regio dringende investeringen in de eerstelijnszorg moeten plegen als zij de impact van de Covid-19 pandemie terug willen dringen.
“Deze investeringen moeten voldoen aan de behoefte van de regio van de 21ste eeuw”, zegt Jarbas Barbosa, directeur van de PAHO tijdens een internationale persconferentie. “We hebben net een van de ergste gezondheidscrisissen van de afgelopen eeuw meegemaakt. De Covid-19 pandemie heeft wereldwijd grote gevolgen gehad voor de gezondheidszorg en ontwikkeling en heeft ook veel levens in de Amerika’s gekost”, zegt Barbosa en zegt dat dit moment een perfect moment is om gezamenlijk als regio actie te ondernemen.
Barbosa benadrukte de problemen waarmee de regio te kampen heeft gehad sinds de erkenning van eerstelijnszorg als de belangrijkste aanpak voor gezondheidsuitdagingen sinds in 1978. Dit heeft volgens de PAHO-directeur geleid tot jarenlange verwaarlozing van het gezondheidsbeleid, te weinig middelen voor de gemeenschappen en een ziekenhuisgerichte aanpak van zorg. Dit heeft gemaakt dat de gezondheidszorg ver van de mensen verwijderd is geraakt die het het hardst nodig hebben. “Onze gezondheidssystemen waren gewoon niet voorbereid op deze pandemie”, zegt Barbosa.
Het is nu meer dan ooit belangrijk om de eerstelijnszorg te herstellen na de pandemie en ook om voorbereid te zijn op toekomstige noodsituaties. Het herstellen en verbeteren van deze eerstelijnszorg kan ook helpen bij het verminderen van moeder- en kindsterfte, het vergroten van vaccinatiedekking, het bestrijden van zieken zoals HIV, tuberculose en malaria. En ook toegankelijker maken van de gezondheidsdiensten voor de preventie en behandeling van chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen.
Behalve het herstellen van de eerstelijnszorg binnen de regio is het ook belangrijk dat landen werken aan een lokale aanpak waar zij prioriteit geven aan het herstellen van deze zorg. “Gezondheid begint niet in de ziekenhuizen en klinieken”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de PAHO. Volgens hem start de zorg ook in huizen, scholen, straten en werkplekken. “Eerstelijnsgezondheidszorg heeft een cruciale rol in het beschermen van gemeenschappen zowel tegen pandemieën als dagelijkse gezondheidsbedreigingen.”
Volgens Barbosa moeten wij vooral leren van goede voorbeelden wereldwijd waar de eerstelijnszorg goed wordt aangepakt. “Onze wereld is nu meer dan ooit verbonden aan elkaar. De verspreiding van Covid-19 en de dreiging van klimaatverandering laten zien dat de gezondheidsproblemen geen grenzen kennen”, zegt Barbosa. Hij roept beleidsmakers op om te blijven investeren in de zorg. Dat betekent volgens de PAHO-directeur dat landen minimaal 6 procent van hun bruto binnenlands product in de gezondheidszorg moeten investeren, waar de nadruk vooral ligt bij de eerstelijnszorg. Het is volgens de PAHO dat deze investeringen ook de meest behoeftige doelgroepen bereiken.
Het is volgens Barbosa tijd om niet alleen te praten, maar ook om in actie te komen. “Samen kunnen we veerkrachtige gezondheidssystemen opbouwen die het recht op gezondheid beschermen, bevorderen en waarborgen. Door te investeren, innoveren en te implementeren kunnen we leren van het verleden en de oude uitdagingen overwinnen.”