“Een zich Indiaan noemende president heeft al de houtkap concessies uitgegeven”, zei parlementariër Radjendre Debie maandag in het parlement over het geweld te Pikin Saron en de uitgifte van concessies in de woon- en leefomgeving en inheemse en tribale volkeren.
Uit het tabeloverzicht uitgegeven door het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer van de houtconcessies in het district Para blijkt dat er 31 houtkapconcessies zijn verleend in dat district. Op 4 houtkapconcessies na, dus 27 concessies uitgegeven door de vorige regering, onder leiding van toenmalig president Desi Bouterse. 16 concessies moeten nog vervallen en 11 houtconcessies uitgegeven door de vorige regering zijn na te vervallen, verlengd door deze regering. “Dus zijn er totaal 27 houtkapconcessies.”
Debie gaf aan dat de veroorzakers van de problemen proberen steeds weer de schuld van zich af te schuiven op deze regering. Bij de acties of de pijnlijke gebeurtenissen in Pikin Saron wordt de zaak ook in een etnische sfeer gebracht, duidelijk gericht naar een bepaalde bevolkingsgroep. Hier in uw college en daarbuiten hebben leden van de oppositie, maar vooral de NDP, alles in het werk gesteld om de pijnlijke gebeurtenissen in de schoenen van deze regering en de president te schuiven. Men is kennelijk vergeten wie de veroorzakers zijn van de sociaaleconomische problemen in het land.
De hoge koersen die tot gevolg hebben, hoge prijzen en daarmee de verarming van de samenleving, waarbij bepaalde groepen het niet meer kunnen uithouden. De oorzaak hiervan ligt in het gevoerde financieel-economische wanbeleid van de vorige regering in 10 jaar tijd. Dus van 2010 – 2020.
De huidige armoede vindt zijn oorsprong daar, omdat de regering Venetiaan een gezonde economie had overgedragen aan Bouterse. En de regering Santokhi een vernietigende economie heeft overgenomen van regering Bouterse.