Fabricademy heeft de eerste Surinaamse student afgeleverd. Reina Raveles is met het onderzoek ‘93% Rainforest 7% Tech; Biomimicri of Frogskin’ afgestudeerd. Fabricademy is een opleiding waar innovatieve manieren worden aangeleerd om met textiel om te gaan en deze te produceren.
Tijdens de opleiding heeft Raveles geleerd hoe ze duurzame producten kan vervaardigen met biomaterialen uit het regenwoud. Zo heeft ze geleerd kleurstof te maken uit plantjes uit het regenwoud. Raveles heeft met deze kennis een serie tassen, geïnspireerd door Okopipi kikkers uit het regenwoud, geproduceerd. De Fabricademy afgestudeerde heeft de kleuren van de Bereis Tree Frog, Okopipi Blue Dart Frog en de Braziliaanse Rio Madeira poison frog nagebootst op de tassen. “Ik vond deze kikkers gewoon mooi”, zegt Raveles.
Raveles heeft enorm genoten van de opleiding, alhoewel ze deze als erg intensief heeft ervaren. In de eerste week moest ze een webpagina coderen. Gedurende de opleiding moest ze deze pagina bijhouden met alle opdrachten. “Er is een heel nieuw gebied in mijn creativiteit ontwikkeld. Ik heb dingen kunnen doen waarvan ik niet heb kunnen dromen.” Nu zij de opleiding heeft afgerond zal Raveles deze kennis beschikbaar stellen aan anderen in de samenleving. Zij zal in samenwerking met de facilitators van Fabricademy in Suriname (IoT Lab, Codettes Suriname en FabLab Suriname) workshops organiseren. Daar kunnen personen leren om bijvoorbeeld bioplastic te maken. Deze workshops kunnen ook dienen als introductie voor personen die overwegen de Fabricademy opleiding te doen.
De opleiding is gestart op 18 september 2023 en is formeel eind maart 2024 afgerond. Het afstuderen heeft ongeveer drie maanden geduurd. Een maand voor de start van het afstudeertraject worden studenten begeleid in een brainstormsessie. “Wat me het meest heeft aangesproken tijdens mijn traject zijn alle dingen die gedaan kunnen worden met het regenwoud”, zegt Raveles. Tijdens de studie wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat mogelijk is, met onder andere biologisch materiaal. “Ik heb heel veel gedaan, maar toch weinig. Dit zal goed zijn voor Suriname om de rijkdom van het bos te ontwikkelen”, zegt ze verder.
“Ook kan dit dienen om bio-businesses in Suriname te ontwikkelen in de materialen die kunnen worden ontwikkeld en de toepassingen daarvoor”, aldus Raveles. “Dit is echt promising voor Suriname.” Zij gelooft dat kennis zich moet vermeerderen en wil daarom de workshops houden. Daarbij wil ze zich graag op vrouwen richten, maar ze weet ook dat mannen interesse hebben. “Ik geloof dat er een hele nieuwe stream kan komen voor onze creatieve industrie.” De tassen die Raveles heeft ontworpen zijn nog niet te koop. Zij blijft haar creatieve vaardigheden en mogelijkheden ontwikkelen.