“Hij probeert aan een verstekvonnis te komen, zodat hij alles kan veilen”, zegt eigenaar Gerard van den Bergh van Doksenclub over zakenpartner Kirpalani die hij de schuld geeft voor de mislukking van het Kippie-project.
De Doksenclub kreeg in 2018 een lening van USD 3,7 miljoen van Kirpalani om het Kippie-project uit te voeren. Er zou een moderne kippenkwekerij opgezet worden en de lokale markt zou voorzien worden van voldoende kip tegen redelijke prijzen. Het project kwam niet op gang, waarna Kirpalani via zijn advocaat een strafrechtelijk onderzoek is begonnen.
Volgens de financier zou Van den Bergh ruim USD 1 miljoen gebruikt hebben voor privédoeleinden. Deze zaak zal op 25 januari voortgezet worden, waarbij Kirpalani gehoord zal worden. “Ik wist niet dat er een rechtszaak gaande was en heb onlangs in de media hierover gelezen. Ik ben niet gedagvaard, dus officieel weet ik niet wat er gaande is”, zegt Van den Bergh vanuit Nederland.
Hij meent dat Kirpalani hem sinds 2019 beschuldigd heeft van het verduisteren van geld. “Het is nu al bijna vijf jaar, maar nog steeds heeft hij dat niet kunnen bewijzen.” Van den Bergh meent dat hij een accountantsrapport heeft waarin alle uitgaven staan vermeld over het Kippie-project en dat dit ook eerder is ingediend bij de rechter. Hij zegt dat ook Kirpalani een accountantsrapport heeft, maar de accountant heeft nooit de boekhouding gecontroleerd.
Dus dat rapport is niet volledig. “Ik heb dat geld geleend en we hebben ook een accountantsrapport. Er is al eerder een zaak geweest, waarbij er al een vonnis is geveld. In dat vonnis staat dat er geen geld is verduisterd, maar hij gaat gewoon door met deze kwestie.”
De eigenaar van Doksenclub deelt verder mee dat Kirpalani zelf de stekker uit het project heeft getrokken omdat hij vond dat er geld is verduisterd. “Er zijn tal van rechtszaken geweest. Plotseling wilde Kirpalani doorgaan, dan niet en toen wilde hij plotseling het bedrijf kopen.”
Kirpalani eiste dat Van den Bergh het bedrijf voor hem verkocht: eerst voor USD 4 miljoen, daarna voor USD 2,5 miljoen en dan voor USD 1 miljoen. “Dat is niet door gegaan. Daarna wilde hij veilen, omdat ik het geld niet terugbetaalde, maar hij mocht dat van de rechtbank niet doen. Dus hij probeert nu met zijn connecties een verstekvonnis te krijgen. Hij heeft dit eerder geprobeerd en nu probeert hij het weer. Hiermee zal hij proberen het bedrijf toch te veilen.”
Van den Bergh denkt dat het Kirpalani zeker wel een keer zal lukken om het bedrijf te veilen. “Het zal me niet verbazen. Ik wil wel geen vonnis hebben waarin staat dat ik een crimineel ben, dat ik een dief ben, want daarmee kan ik geen claim indienen tegen Kirpalani.” Hij is al bezig met een zaak waarin hij een claim zal indienen tegen Kirpalani, want volgens hem is het door toedoen van Kirpalani dat het bedrijf kapot is gegaan.