“Ik volg enkele inspanningen die de regering pleegt om de veiligheid en de handhaving daarvan beheersbaar te maken”, zegt Melvin Bouva. De NDP-parlementariër heeft donderdag kanttekeningen geplaatst en vragen gesteld over de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
Hij merkt op dat hij een zorgwekkend dossier heeft ontvangen met veel vraagtekens en onzuiverheden van een topfunctionaris van de inlichtingendienst op het Kabinet van de President (Counter Terrorism Intelligence Unit).Bouva zegt dat uit het dossier blijkt dat deze functionaris, ene CB, in februari 2005 werd opgespoord en ook is aangehouden voor het overtreden van de Wet Verdovende Middelen, met name drugssmokkel van Suriname naar Nederland.
De parlementariër merkt verder op dat CB in 2006 ook in Nederland werd opgespoord voor drugshandel en het overmaken van grote sommen geld (witwassen). “Hoe is het mogelijk dat iemand met zo’n criminele belasting zich op het hoogste niveau, nu uitgerekend onderdeel is van de inlichtingendienst welke zich onder andere buigt over drugs, wapens en mensensmokkel in ons land?. Hoe worden deze inlichtingen gebruikt?”, vraagt Bouva aan de regring.
Grensoverschrijdende criminaliteit
De volksvertegenwoordiger zegt dat er onlangs vanuit de autoriteiten een Justitieel Interventie Team (JIT Unit) is ingesteld. Hij stelt dat dit team volgens de resolutie van 20 september 2021 (SPG 2986/21) moet zorg dragen voor een bredere aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit, financiering terrorisme, mensenhandel/smokkel en smokkel van wapens. “Wat een bijzonder goede ontwikkeling is. We zien een toename van het aantal al dan niet succesvolle pogingen hiertoe.”
“Voorzitter, we hebben stukken gehad van het geachte lid Bouva. Ik hoor wat hij zegt, ik kijk naar wat hij presenteert. En dan zegt hij op subtiele wijze, dat er resoluties zijn getekend van het Opsporings- en Justitieel Interventie Team. Dat zegt hij bewust, omdat men weet dat resoluties alleen door de president getekend worden. Maar dat is het gevoel dat men subtiel probeert te creëren, dat de president bezig is met strafzaken. Dat is het gevaarlijke van deze politici”, was de reactie van president Chandrikapersad Santokhi.
Werkarm PG
Het staatshoofd zei in het parlement dat er een beschikking is getekend door de procureur-generaal (pg) op basis van de taakstelling van het Openbaar Ministerie. De president stelt dat door deze handeling de pg een werkarm gecreëerd heeft voor zichzelf, “waartoe zij bevoegd is om de georganiseerde misdaad aan te pakken in het land”. De president zegt dat de JIT-leden precies hiervoor zijn gekozen. Er is hulp van buitenlandse korpsen ingeroepen om deze leden aan testen te onderwerpen.
Klevende bezwaren
Er kleven volgens Bouva ernstige bezwaren aan het functioneren van deze functionaris CB en daarmede de ingestelde unit. Hij meent dat hierdoor ernstige inbreuk wordt gedaan aan het vertrouwen en de integriteit. “Onlangs heeft collega Gajadien een oproep gedaan voor de zuivering van de korpsen bij de belastingdienst, het KPS, de douane en het kabinet. Voorzitter, ik sluit mij daarbij aan”, zegt Bouva. Hij vraagt aan de president een onderzoek in te stellen en de noodzakelijke maatregelen te treffen om ook zijn werkarmen en kabinet “te zuiveren ten teneinde de misdaad adequaat aan te pakken en de veiligheid van ons als volk te garananderen”.
De president reageerde door te zeggen dat de Counter Terrorism Intelligence Unit reeds voor zijn installatie bestond. “Dezelfde namen en leden die hij noemt werkten al daar voor die organisatie. Maar blijkbaar was het toen geen probleem.” Santokhi bracht in herinnering dat die CTU-leden hebben bijgedragen bij de aanpak van de zaak van de duikboot. “Het is niet goed voor het parlement.”