“We hebben de website inderdaad uit de lucht gehaald nadat wij na zijn gegaan of we werkelijk SSL beveiligd zijn of niet. Toen bleek dat dat niet zo was, heb ik meteen aangegeven om het uit de lucht te halen”, dat zegt Mohammed Nasier Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken aan de redactie van Key News.
De website www.verkiezingen.sr was gisteren tijdelijk gelanceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken zodat kiezers hun data op de kiezerslijsten kunnen natrekken. Op de website kunnen kiezers door het invoeren van hun familienaam, ID-nummer of geboortedatum controleren of ze op de kiezerslijsten staan en waar ze ingeschreven staan. Volgens de ICT-specialist die Key News sprak heeft de website geen SSL-beveiliging die ervoor moet zorgen dat alle data van de personen beveiligd zijn.
Dat wil zeggen dat als iemand zijn of haar gegevens wil controleren op de website, iemand deze informatie kan onderscheppen, inclusief de gegevens die de website naar de bezoeker verstuurt zonder de SSL-beveiliging. Eskak verzekert dat het beschermen en beveiligen van persoonlijke data nog steeds prioriteit is van BiZa. “Ik heb begrepen dat de betaling voor zo een SSL-certificaat, waarmee wij reeds weken bezig zijn, morgen zal plaats vinden. Dan kan de website weer online als alles goed beveiligd is”, merkt Eskak op.
Het bieden van zo een e-dienst naar de kiezers is volgens Eskak best nieuw voor Suriname, en dus kan het best gebeuren dat zoiets voorkomt. “We hebben het over het hoofd gezien, maar we hechten grote waarde aan geheim houding van persoonsgegevens en waarborgen van de veiligheid”, benadrukt Eskak. Hij is verder blij dat er alerte burgers zijn die aan de bel trekken en dit onder de aandacht hebben gebracht via de media. “We zijn blij dat men alert is en gaan op onderzoek uit en pakken dan meteen aan”, zegt de BiZa Directeur. Hij geeft ook aan dat de ict-specialisten van de overheid hebben nagetrokken of er pogingen zijn geweest om informatie te onderscheppen. “We zijn het script van de website nagegaan en hebben gezien dat er geen pogingen zijn ondernomen, God zij dank. Dus alle gegevens zijn nu veilig.”
Het is niet de eerste keer dat kiezers hun data online kunnen checken. Bij de vorige verkiezingen was er ook heel veel kritiek geleverd over de veiligheid van de website toen. “Maar dat was meer een incidentele voorbereiding, we willen dat professioneel als een e-dienst leveren aan de samenleving.” Op zich is de BiZa-directeur tevreden met de opzet van de website, echter geeft hij toe dat er enkele steken zijn gevallen als het gaat om de beveiliging van de website. “Maar we hebben dat reeds aangepakt.”
Behalve checken van de kiezersdata zullen de politieke partijen hun partijen ook online kunnen registreren. “Vorig jaar had BiZa een aanbesteding gedaan met betrekking tot het creëren van een online platform voor registratie van de politieke organisaties en hun kandidaten, waarvoor het Centraal Hoofd Stembureau verantwoordelijk is, vergezeld van een fysiek document wat ze online kunnen aanbieden”, vertelt Eskak.
Zijn ministerie is heel druk met het treffen van de voorbereidingen naar de verkiezingen toe. Onlangs is in het parlement de kieswet aangepast en is Suriname afgestapt van het districtenstelsel naar een van landelijke evenredigheid. Eskak onderkent dat er informatie en trainingen gegeven moeten worden en zal voor dit jaar van start gaan. “Alleen zijn er een paar delen waarvan de goedkeuring door het parlement van de kiesregeling en de grondwet herzien moeten worden. Het kiesbesluit moet ook nog worden samengesteld.” Eskak hoopt dat DNA rond februari of maart zover zal zijn. Als dat het geval is vindt de informatiesessie officieel plaats. Dan weet men hoe het stembiljet eruit zal zien en hoe het stemmen zal moeten geschieden.