Het besluit van Interpol om ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, niet op de internationale opsporingslijst te plaatsen, baart de parlementariër van de Nationale Partij Suriname (NPS) Patricia Etnel, geen zorgen. Voor haar is de rechterlijke uitspraak van de Surinaamse rechter van belang. “Dat respecteren wij, de visie van Interpol is punt twee. Maar voor ons is het allerbelangrijkste de uitspraak van de rechterlijke macht”, is de mening van de NPS-topper.
Er worden insinuaties gedaan als zou het proces tegen Hoefdraad politiek gestuurd zijn. Etnel zegt hierover dat alle handelingen van de ex-minister zijn voortgevloeid uit politieke besluiten. Daarnaast is er een politieke constellatie die het land bestuurd. Daarom tilt zij niet zo zwaar aan deze beschuldiging. Echter, zij heeft eerder dat de wet ‘In Staat van Beschuldiging Stelling Politieke Ambtsdragers’ wordt herzien.
De vervolging van Hoefdraad komt volgens de parlementariër veel te laat. Het had eerder niet gekund, vanwege het proces om eerst naar het parlement te keren voor toestemming. “Hiermee wordt aangegeven dat men een vrijbrief krijgt voor corruptie. Je doet je dingen en wanneer de ambtsperiode voorbij is krijgt men nog een grijze periode om het land te verlaten zonder dat iemand iets doet”, zegt Etnel. En dat zou moeten worden veranderd.
Rechtspraak v.s. besluit Interpol
De volksvertegenwoordiger vindt het niet kunnen dat de rechtspraak in Suriname in twijfel wordt getrokken sinds het besluit van Interpol. Het gaat volgens haar om een internationale organisatie die vrij is om een standpunt in te nemen over een bepaald geval. De nationale rechtspraak dient echter te worden gerespecteerd. Etnel: “iedereen die in de rechtszaal is geweest, weet wat de feitelijkheden zijn. Alle parlementariërs tussen 2015-2020 hebben het rapport ontvangen rond Hoefdraad en de Centrale Bank. Alle Surinamers weten wat er is gebeurd. Dus ik vind niet dat we de rechtspraak in twijfel moeten trekken”.
Interpol voelt het niet
Etnel vindt dat het volk duidelijk de effecten voelt van de besluiten en handelingen van Hoefdraad. “Voelt
Interpol het? Nee toch?”, vraagt zij retorisch. De offers die de samenleving nu moet brengen zijn allemaal het gevolg van de politieke besluiten van die ex-minister, zegt Etnel. Zij verwijst naar de wet op Staatsschuld, die gewijzigd is, zodat de minister gevrijwaard kon blijven van vervolging. De rol van het parlement was om, volgens Etnel, te dienen als een verlengstuk van de toenmalige regering. “Dat soort dingen moeten we stoppen, want daardoor krijgen we deze zaken nu op ons bord. We worden dan gezien als een grote grap”, zegt Etnel.