Fabricademy, een opleiding voor innovatieve manieren om met textiel om te gaan en deze te produceren, is nu beschikbaar voor Surinamers. “In Suriname is er een hele actieve mode-industrie. Er zijn modistes en designers die veel ambitie hebben om de internationale markt op te gaan. Wij willen deze groep helpen om op een hoger niveau te gaan opereren”, zegt Reina Raveles, coördinator van de Fabricademy in Suriname in gesprek met Key News.
Het begon allemaal met de Fablab in 2012. Dit centrum heeft verschillende innovatieve applicaties aan het Surinaams publiek geïntroduceerd. Daaronder is er een machine waar de Surinaamse mode-industrie al jaren gebruik van maakt. De Fabricademy is specifiek gericht op geavanceerde kleding en producten. “Je maakt dan niet gewoon een mooie jurk of broek, maar het gaat ook erom dat draagbare technologie kan worden ontwikkeld.”
Volgens Theo Boomsma, directeur van de Internet of Things Lab (IoT) in Suriname, wordt met de Fabricademy een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van fabric processing and creation in Suriname. In de Fablabs zijn bijvoorbeeld 3D schoenen ontwikkeld, maar een student heeft elders op de wereld ook sensoren in balletschoenen geplaatst om data te verzamelen uit een choreografie.
Julie Sundar, voorzitter van Codettes Suriname, legt uit dat er een entry level is voor personen die de Farbicademy willen doorlopen. De leeftijden kunnen uiteenlopen, maar zij moeten wel enige kennis hebben van technologie, interesse in de werking van machines en draagbare technologie.
Boomsma geeft aan dat een belangrijk doel voor de eerste Fabricademy in Suriname is om volgend jaar al lokale coaches te hebben. “Afgestudeerde Fabricademy studenten kunnen deze trainingen blijven draaien. Hoe meer mensen deze training volgen, hoe beter het zal zijn voor de creatieve industrie in Suriname.” De eerste Fabricademy in Suriname start in september en duurt zes maanden.
Raveles zegt dat er wordt gemikt op minimaal 5 studenten en maximaal tien personen voor het eerste jaar. “Als de aanmeldingen oplopen, dan kunnen wij uitwijken naar andere locaties waar de machines van de Fablab zijn”, vult Boomsma aan. Het is een behoorlijke investering, gaat hij verder, want er wordt gewerkt met docenten van gerenommeerde instituten over de gehele wereld, zoals MIT, uit Brazilië en de University of Barcelona. De kortste opleiding bij Fabricademy duurt een week en kost USD 1000.