De ondertekening van de Final Investment Decision (FID) voor het Gran Morgu-olieveld in Blok 58 markeert een historische mijlpaal voor Suriname. De bevestiging dat onze offshore oliereserves commercieel winbaar zijn, creëert grote economische kansen voor het land. Echter, als samenwerkende bedrijfsverenigingen ASFA/ ALLIANTIE willen we benadrukken dat de werkelijke uitdaging ligt in het vertalen van deze potentiële olie-inkomsten naar duurzame groei en ontwikkeling van onze economie.
Investeringen in de toekomst
Hoewel veel aandacht uitgaat naar de $10,5 miljard investering die tussen 2024 en 2028 zal plaatsvinden, is het belangrijk te realiseren dat dit bedrag wordt geïnvesteerd door de oliemaatschappijen om de infrastructuur voor oliewinning te realiseren. Het bedrijfsleven moet zich echter richten op de opbrengsten die na 2028 zullen binnenstromen, en de cruciale rol die zij zullen spelen in het benutten van deze inkomsten voor de ontwikkeling van ons land.
Kansen voor het bedrijfsleven en de noodzaak van participatie
Suriname gaat USD miljarden aan inkomsten kan genereren uit de olie- en gasindustrie. Dit biedt enorme kansen, maar er is ook een risico: wij mogen niet enkel toekijken, terwijl internationale bedrijven de controle hebben. Het is van essentieel belang dat Suriname niet alleen afhankelijk is van buitenlandse kennis, maar dat ons eigen bedrijfsleven actief deelneemt in dit proces. Lokale bedrijven moeten ondersteund worden om zich voor te bereiden op deze nieuwe economische realiteit, en dat vereist investeringen in onderwijs, training, en technologie. Daarbij is een goed migratiebeleid cruciaal, want de tekorten aan arbeidskrachten zijn nu al voelbaar in veel sectoren. Om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen, moet Suriname internationaal talent aantrekken en tegelijkertijd investeren in zijn eigen mensen.
Oproep aan de samenleving: Neem deel aan het proces
Elke Surinamer wordt opgeroepen niet stil te zitten, maar actief deel te nemen aan het proces van economische ontwikkeling. Dit is een kans om niet alleen persoonlijke welvaart te creëren, maar ook om bij te dragen aan de opbouw van het land. Het bedrijfsleven is er niet voor te vinden om massaal subsidies te geven. We moeten voorkomen dat Suriname, wanneer de olievoorraden zijn uitgeput, achterblijft met een economie vol achterstallige investeringen in gebieden waar er enkel gesubsidieerd is. Het is daarom van groot belang dat we ons richten op duurzame, zelfdragende projecten die ook op de lange termijn werkgelegenheid en groei blijven bieden.
Beleid en transparantie als sleutel tot succes
Goed bestuur en transparantie zullen bepalen of de olieopbrengsten leiden tot voordelen voor het hele land. Daarom pleiten wij voor een breed maatschappelijke discussie over hoe de inkomsten het beste ingezet kunnen worden. Een ontwikkelingsplan voor de lange termijn is noodzakelijk om
ervoor te zorgen dat de olie-inkomsten een blijvende, positieve impact hebben op de Surinaamse economie.