Er is formeel aangifte gedaan nadat een volgvoertuig van de presidentiële colonne werd geraakt door een projectiel aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Dit zegt Alven Roosveld, directeur van de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in gesprek met Key News Suriname.
“Voor de goede gang van zaken willen we stellen dat jeugdigen zich ophielden aan de Dr. Sophie Redmondstraat en er was iets gaande op dat moment, dat is ook vastgelegd op videobeelden. De colonne van de president passeerde en een van de volgauto’s van de politie is geraakt door een projectiel, wat dat precies is en wat de ware toedracht is, daar wordt nu onderzoek naar gepleegd, want er is aangifte gedaan. Het gaat niet om een voertuig van de president, maar wel om een voertuig dat deel uitmaakte van de colonne en het maakt niet uit wat zich verder voordoet op straat, maar wanneer een voertuig beschadigd wordt, dan is de normale procedure dat je aangifte doet en dat dat door de politie wordt onderzocht en aangepakt. En dat is wat er aan de hand is.”
Roosveld geeft aan dat het in deze periode van het jaar gebruikelijk is dat personen door overmatig gebruik van alcohol niet meer weten waar hun grenzen liggen. Hij maant de gemeenschap aan om extra voorzichtig te zijn en in acht te houden wat kan en wat niet kan. Hij roept ook de ouders van jeugdigen op om in gesprek te gaan met hun kroost over hoe zij oudjaar zullen doorbrengen. “We weten hoe de jaarwisselingen eruit zien, we kennen de foto’s die op sociale media circuleren van jongeren die misbruik maken van alcohol, dus aan ouders wil je toch nog vragen, je bent niet met je kind maar verantwoordelijkheid voor je kind, vooral als dat kind minderjarig is, houdt niet op. Voer a gesprek nanga yu pikin, sabi pe yu pikin de, sabi san yu pikin e du, sabi vooral nanga suma yu pikin o de, efu wan wagi de erbij, suma o rij, sabi efu a suma dati e dringi sopi.” De directeur van de communicatiedienst wijst ook erop dat rekening gehouden dient te worden met de lockdown die nu om 21.00 uur ingaat.
Niet spreken van bekogeling
Roosveld wil in deze fase niet spreken van een bekogeling van het voertuig. “Ik zou toch expliciet willen aangeven dat er iets zich heeft voltrokken, dat de colonne langsreed en dat er camerabeelden zijn en het politionele onderzoek zal uitwijzen wat er precies is gebeurd en hoe het komt dat het projectiel een van de volgvoertuigen van de president heeft geraakt.” De jongeren die ter plekke waren, zijn niet in verzekering gesteld omdat de ware toedracht van het voorval nog moet blijken. “Maar ze zijn aangesproken en mocht het zijn dat de camerabeelden of het justitiele onderzoek daartoe nopen, dan zal de politie ingrijpen en op haar geëigende manier dat oplossen.”
President voelt zich niet anders
Over de toestand van de president na het voorval, zegt Roosveld dat hij zich niet anders dan gebruikelijk voelt. “Omdat we in die periode leven van het jaar waarbij we ons een beetje meer vrijheden aanmeten en toch meer extra alcohol consumeren waardoor we een beetje uitbundiger zijn. En daarop moeten mensen letten op wat hun beperkingen zijn in die uitbundigheid. Dus er is in principe verder niets aan de hand.” Hij denkt ook niet dat burgers moeten vrezen voor hun veiligheid na dit voorval. “De president komt van het imago van een sheriff en een justitiële achtergrond en die bagage, die zal niet verdwijnen. Dus we mogen absoluut wel die geruststelling hebben dat we iemand hebben die wet en recht hoog in het vaandel heeft en die ervoor zal zorgen dat de veiligheid bij de samenleving absoluut toeneemt en terugkomt waar die ontbreekt.”