De fotowedstrijd die Stichting Skrifi heeft uitgeschreven, is goed ontvangen door het publiek. “Als we veertig inzenden hadden waren we tevreden, maar intussen hebben we 70 inzendingen binnengehaald, dus op basis hiervan kunnen we zeggen dat de wedstrijd voor ons een groot succes is”, zegt Kevin Headley van de organisatie.
De fotowedstrijd is uitgeschreven om de samenleving te prikkelen om na te denken over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op ons. “We wilden door de fotowedstrijd mensen bewegen om op een creatieve wijze in beeld te vertellen hoe zij klimaatverandering zien”, zegt Headley. Klimaatveranderingestafette is een online project van Stichting Skrifi om de Surinaamse samenleving te informeren over klimaatverandering en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn op de verschillende groepen van de samenleving.
“Het klimaat is altijd in beweging. Natuurlijke en menselijke invloeden zorgen voor verandering. Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden. De gemiddelde temperatuur van de aarde is de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. Ook is de zeespiegel in die tijd met 20 centimeter gestegen. Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO₂) en methaan”, zegt hij verder.
Headley legt ook uit dat broeikasgassen ervoor zorgen dat warmte in de atmosfeer wordt vastgehouden en dat daardoor de temperatuur op aarde stijgt. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. “De Surinaamse samenleving moet zien in te spelen op deze gevolgen, zodat de verschillende maatschappelijke processen, zoals bedrijfsvoering en onderwijs, gewoon voortgang kunnen vinden of niet te lang stagneren. Een manier om hieraan een belangrijke bijdrage te leveren is voldoende, heldere en vooral duidelijke informatie te delen over klimaatverandering in Suriname.”
Volgens Stichting Skrifi kan de aanpak van klimaatverandering gezien worden als een race tegen de klok. “Een race waar we elk individu voor nodig hebben. We moeten als samenleving goed geïnformeerd zijn over wat de negatieve effecten van klimaatverandering op ons leven zijn. Ook over hoe wij een bijdrage kunnen leveren bij het verminderen hiervan en dat we samen moeten werken aan de aanpak. Daarom is gekozen voor de naam Klimaatveranderingestafette”, aldus Headley.
Dit project loopt al langer dan zes maanden. Eenieder die in Suriname woont, mocht meedoen aan de fotowedstrijd. “Haast iedereen in deze tijd heeft een smartphone met camera, dus de mogelijkheid om foto’s te schieten. Er is haast geen drempel om een goede foto te schieten. Je moet gewoon creatief zijn. Daarom hebben we gekozen voor een fotowedstrijd. Er mocht ook met een professionele camera gefotografeerd worden, maar foto’s gemaakt met een smartphone doen echt niet onder”, zegt Headley.
De uitslag van de fotowedstrijd vindt online plaats op 25 augustus. De klimaatveranderingestafette gaat door. “Voor dit jaar gaan we nog verder met het produceren van artikelen, afleveringen van de podcast en reportage over klimaatverandering. We merken dat er nog niet genoeg informatie over dit onderwerp naar de samenleving toe gaat en willen hieraan nog een bijdrage leveren. We kijken voor volgend jaar hoe we ook aan de bewustwording van de natuur en natuurbehoud ook een bijdrage kunnen leveren”, aldus Headley.