Een eenheid van de Franse politie- en legereenheden hebben machines en andere kostbare spullen van Surinaamse goudzoekers vernield in een kamp op een eiland in de Boven-Marowijne, ter hoogte van de stroomversnelling Singatetey.
Volgens de gedupeerden waren ze duidelijk op Surinaams territoir. Nadat de Franse eenheid telefonisch is teruggefloten, mogelijk door een hooggeplaatste functionaris in Cayenne, werd de operatie abrupt beëindigd en trokken de troepen zich terug. Volgens de goudzoekers hebben ze enorm veel schade geleden. Bij de actie zijn onder meer een machine in brand gestoken, waterslangen doorgesneden, een sluicebox kapotgeslagen en een vat diesel gedumpt. Vanwege de voortijdige onderbreking van de actie zijn andere machines met rust gelaten. Een in beslag genomen boot met buitenboormotor is zelfs teruggegeven. De goudzoekers danken de onderbreking aan een snel besluit om gaandeweg de operatie op het eiland naar Frans-Guyana te bellen om hun beklag meteen te doen.
De operatie heeft vanaf 07:00 uur tot ongeveer 12:00 uur geduurd. De afvaardiging van de gedupeerden is naar Frans-Guyana vertrokken om officieel protest aan te tekenen. Indien blijkt dat de operatie inderdaad op Surinaams grondgebied heeft plaatsgevonden, willen ze dat de Fransen, die de schade hebben veroorzaakt, vergoeden. Ze betreuren dat ze doelwit zijn geworden van een mogelijk illegale Franse operatie.
De foto’s en video’s van de Franse operatie circuleren sinds donderdag 14 december 2023 op sociale media. Een man die dienst deed als kok in de goudkamp vertelt in gesprek met een lokaal radiostation dat de eenheid bestaande uit ongeveer acht zwaar bewapende agenten en militairen per boot het eiland heeft aangedaan.
Hij vertelt: “Ze hebben de mannen werkzaam bij de goudput onder schot gehouden en de machines uitgezet. We weten zeker dat we op Surinaams gebied werkten. Maar na wat we vandaag hebben meegemaakt, dan lijkt het alsof de Fransen het eiland willen inpalmen.”
Een andere gedupeerde genaamd ‘Denka’ vertelt aan de omroep dat hij samen met twee andere mannen in de put bezig was toen de gewapende eenheden ter plekke verschenen en ze onder schot hielden. “Nadat ze ons hebben gevraagd of we wisten dat we op Frans territoir bezig waren, zijn we in een discussie met ze geraakt. Dat gebied behoort Suriname toe. Als het Frans gebied was, waren we niet daar gaan werken. De discussie werd feller toen ze wilden overgaan tot het in brand steken van de machines.” Ze hebben toen besloten te bellen naar Cayenne voor een bevestiging van de locatie. “Wij vonden dat ze ook contact moesten maken met de Surinaamse autoriteiten, maar dat is niet gebeurd. Het bevreemde ons ook dat het alleen om Franse troepen ging. Er waren geen Surinaamse agenten of militairen bij,’ aldus Denka.
De man vertelt verder dat hij van kleins af de eilanden in de omgeving van Singatetey als Surinaams territoir kent. Hij betreurt dat deze eilanden nu geclaimd worden door de Fransen. De mannen betreuren dat ze helemaal in eigen land slachtoffers zijn worden van de agressie van een andere mogendheid.
Het is niet de eerste keer dat er een discussie bestaat tussen Surinaamse goudzoekers en de jurisdictie van Franse troepen over de eilanden in de Lawa- en de Boven-Marowijne rivier. De Franse autoriteiten voeren een hard ontmoedigingsbeleid tegen de kleinschalige goudmijnbouw. In dat kader worden aangetroffen goudkampen binnen de grenzen van Frans-Guyana terstond vernield. Over het verloop van de grens zijn er vaak felle discussie tussen lokale goudzoekers en de Franse troepen.