“Regering kom met bewijzen en namen van personen, die hun visvergunningen verhuren aan Guyanezen en dan moet u stappen ondernemen tegen deze vergunninghouders”, zegt voorzitter Tania Lieuw-A-Soe van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) op een persconferentie. De persconferentie werd dinsdag gehouden in het Lalla Rookhgebouw.
Lieuw-A-Soe kan niet snappen dat de regering overweegt om 150 visvergunningen te verstrekken aan Guyanezen. “Alle sectoren die verbonden zijn aan de federatie, ondersteunen de visserijsector. We gaan dit niet accepteren.” De voorzitter is ook verbaasd, dat de regering tot nu toe de visserijsector niet heeft toegesproken over deze kwestie.
Voorzitter Udo Karg van de Suriname Seafood Association (SSA) geeft aan dat het wettelijk niet mogelijk is om visvergunningen te verstrekken aan Guyanezen. “Als de wet gewijzigd wordt en er toch vergunningen worden verleend aan Guyanezen, dan zal dit ook gelden voor andere Caribische landen, dus andere Caribische landen mogen dan ook vissen in onze wateren.”
Volgens Karg is de bedoeling van de Guyanezen om al de vis die ze vangen in onze wateren te brengen naar Guyana, waar deze verwerkt en geëxporteerd worden. “De visgronden van Guyana zijn leeg, maar zij exporteren meer vis dan Suriname. Het zijn onze vissen, die zij exporteren. Als dit wordt aangepakt, als de illegalen worden aangepakt en als wij worden gefaciliteerd door de regering, dan kunnen we tussen de USD 50 en 65 miljoen opbrengen voor de Staat, door de export van vis”, zegt Karg.
Karg geeft verder aan dat de regering geen visvergunningen kan verstrekken, ook niet aan lokale mensen, omdat de limiet al is bereikt. “Er zijn in totaal al 540 visvergunningen versterkt in de kustvisserij aan lokale mensen. De limiet is al bereikt, dus er is geen ruimte meer om nog 150 visvergunningen te verstrekken.
“We hebben een managementplan en volgens dit plan wordt er gevist, hierdoor raken onze visgronden niet overbevist. Maar de Guyanezen houden zich aan geen enkel managementplan, dus bij het verstrekken van visvergunningen aan deze mensen, zijn ons visgronden gedoemd overbevist te raken”, zegt Karg.