Hoge ambtsdragers binnen de defensieorganisatie zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera vertelde gisteren voor aanvang van de ministerraadsvergadering aan journalisten dat er een complete doorlichting komt binnen de verschillende eenheden.
De bewindsvrouw benadrukte dat de defensieorganisatie geen deuken meer mag incasseren, omdat dit slecht is voor de internationale reputatie en samenwerking. Mathoera zegt dat de leiding al een tijdje bezig is zaken te onderzoeken. Ze stelt dat individuen binnen het defensieapparaat die strafbare handelingen plegen aangepakt moeten worden, omdat dit gedrag tenslotte groter wordt en uitmondt in situaties zoals de recente drugsvangst waarbij een legerofficier in Para is aangehouden met 500 kilogram cocaïne in zijn bezit.
Strakkere aanpak
Mathoera stelt dat de slappe aanpak van de leiding in het verleden ervoor heeft gezorgd dat crimineel gedrag bij manschappen niet meer te corrigeren was, met alle gevolgen van dien. Het nieuws over de strafbare handelingen waarbij militairen betrokken zijn, is volgens de bewindsvrouw niet alleen imagoschade voor Suriname, maar wordt tenslotte ook buiten landsgrenzen besproken. Om deze redenen wil de bewindsvrouw dat er gekeken wordt naar de handel en wandel van haar manschappen. Ze stelt dat er soms duidelijk te merken is dat zaken niet pluis zijn bij sommige leden. “De Militaire Politie zal zich meer dan ooit focussen op haar bevoegdheden”, merkte de minister strak op.
Erkenning
Mathoera benadrukte dat er ook gewerkt moet worden aan erkenning van het leger. Als bewindsvrouw wil zij dat er geïnvesteerd wordt om het leger te professionaliseren. Er is recentelijk een evaluatie gemaakt van enkele operaties. De minister zegt dat de paraatheid van het leger nu centraal staat en de samenwerking met buitenlandse legereenheden om de vorming hiervan aan te scherpen ook op de agenda staat.
Ook justitieminister Kenneth Amoksi vertelde journalisten voor de ministerraadsvergadering dat het justitieel apparaat wat veranderingen zal ondergaan. Zaken worden ook binnen de korpsen onder de loep genomen. Manschappen die over de schreef gaan, zorgen voor een enorme deuk in de reputatie van de organisatie. “Het is heel erg vervelend wanneer leden van de veiligheidsinstituten betrokken zijn bij illegale zaken. Zij zijn er juist om de bestrijding van deze zaken aan te pakken”, aldus Amoksi. De minister benadrukt wel tevereden te zijn met de aanpak van de politie bij de recente drugsvangsten. Hij is van mening dat de bestrijding van illegale activiteiten wel mogelijk is in Suriname en ondanks dat er strafbare zaken plaatsvinden er ook gewerkt wordt aan aanpak van het probleem.