In gesprek met de redactie van Key News heeft een groep medewerkers van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer hun misnoegen geuit over de manier waarop het Kabinet van de President invulling wil geven aan het grondbeleid. “Het is een hetze tegen de minister. Het zijn politieke scenario’s die al een poos gaande zijn”, merkt een ambtenaar op die al ruim 14 jaar is verbonden aan het departement.
De redactie heeft ook de hand weten te leggen op een schrijven van het staatshoofd gericht aan minister Dinotha Vorswijk, gedateerd op 22 juli 2024. “Tot op heden kan aangegeven worden dat sedert het aantreden van de Directeur Algemeen Beheer, het inlopen van de achterstanden productiever verloopt dan voorheen. Inmiddels is een grote hoeveelheid aan stukken al afgehandeld. Echter komen er nog dagelijks vele klachten binnen. Na gesprek met directeur Ramsukul en de Afdeling Grondzaken van het Kabinet President is gebleken dat er nog steeds stagnaties optreden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Het ontbreken van apparatuur, het zoek raken van documenten, opdrachten die niet gecontroleerd kunnen worden behoren tot enkele van deze stagnaties”, aldus een passage uit de brief.
Sieuwkoemar Ramsukul werd op 16 januari 2024 benoemd tot directeur. Echter kreeg hij van de president meerdere taken dan wat de functieomschrijving van algemeen directeur alleen omvat.
Ramsukul is eigenlijk de “oren en ogen” van de president op het ministerie. Zo is hij ook belast met het coördineren van zaken over grondissues, het inventariseren en inlopen van achterstallige aanvragen en het opzetten van coördinatiestructuren binnen het ministerie. In het schrijven deelt Santokhi, Vorswijk mede dat Ramsukul zal verhuizen en kantoor houden in het pand van de Conversie Unit. Hij vraagt de minister verder om met de meeste spoed haar medewerking hiervoor te verlenen. De medewerkers geven aan dat ook een deel van het personeel van het domeinkantoor zal mee verhuizen met Ramsukul. De ambtenaren vinden het triest dat het ministerie helemaal is ontwricht onder de noemer “reorganisatie en capaciteitsversterking.”
“Alles wordt door het kabinet bepaald. Het is meer dan duidelijk dat ze alleen VHP-zaken doen. Zes grondinspecteurs zijn weggehaald van hun reguliere zaken. Ze worden ingezet om opdrachten uit te voeren voor de VHP-top. Het werk is nu zwaarder voor ons”, zegt een teleurgestelde grondinspecteur. Een andere medewerker die te werk is gesteld op het Domeinkantoor laat doorschemeren dat er een team is om alleen “speciale opdrachten” uit te voeren.
“Er zijn speciaal 5 auto’s voor de Afdeling Grondzaken van het kabinet, terwijl er geen middelen worden vrijgemaakt voor GBB. Ik hoop niet dat men beschikkingen gaat maken buiten het Domeinkantoor om. Dit is fraudegevoelig. De president praat toch altijd over transparantie? Voor het eerst in de geschiedenis zullen er beschikkingen worden gemaakt buiten het domeinkantoor. Hoe zou dat mogelijk zijn? We hebben toch een GLIS-systeem?” Deze retorische vragen moeten beantwoord worden volgens de medewerkers. Ze hopen dat er aandacht hieraan wordt besteed in het parlement.