Het is precies 170 jaar geleden dat de eerste Portugese immigranten als contractarbeiders in Suriname arriveerden. Daarom heeft de Nationale Commissie Jubileumjaar alle inspanningen gedaan om deze dag, 15 augustus, te vereeuwigen in een gedenkplaat, samen met de Vereniging Herdenking Portugese Immigratie.
De gedenkplaat is op Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne onthuld. De onthulling is gedaan door minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren, John Dos Ramos, initiatiefnemer rond de activiteiten 170 jaar Portugese Immigratie en districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne.
Tijdens deze plechtigheid was er ook een groep nazaten van de Portugese immigranten uit Madeira aanwezig. De gedenkplaat brengt de 124 Portugese immigranten in herinnering, die met het schip Maravilha naar Suriname kwamen en vervolgens op de plantages Suzannasdaal, Katwijk en Boxel te werk werden gesteld.
Minister Ori, die namens president Chandrikapersad Santokhi deze plechtigheid bijwoonde, vindt het belangrijk dat de nazaten van de Portugese immigranten, die in 1853 voet aan wal hebben gezet, ook de plek krijgen die zij verdienen binnen de samenleving. Tijdens zijn onderzoek naar naslagwerk, kwam al gauw naar voren dat er heel weinig is vastgelegd over de Portugese contractanten. Volgens hem moet er ook een passage aan hen gewijd worden in de geschiedenisboeken. De bewindsman vindt het belangrijk dat het verhaal van de Portugezen niet verloren gaat.
“Voor ons nazaten van deze immigranten is dit een historisch moment”, zegt initiatiefnemer Dos Ramos. Jarenlang is dit stukje geschiedenis van Suriname genegeerd. In de geschiedenisboeken en historische artikelen was het volgens Dos Ramos niet meer dan een kanttekening. Echter, hij merkt op dat dit het moment is voor de nazaten van de Portugese immigranten om hun voorouders te herdenken en te respecteren. “Voor Suriname is het belangrijk dat deze groep contractarbeiders de plaats in de geschiedenis krijgt, die het verdient.”
Dos Ramos merkt verder op dat de nazaten goed zijn geïntegreerd binnen de Surinaamse samenleving. “Zij hebben zich in haast alle sectoren geprofileerd en een bestaan opgebouwd.” Dos Ramos geeft aan zeer tevreden te zijn met de erkenning, die na zoveel jaren toch eindelijk is gekomen. Hij zegt ook samen in een verenging meer informatie te willen verzamelen en die in boekvorm te laten uitgeven. “We staan aan het begin om alle feiten en gebeurtenissen over onze Portugese voorvaderen te gaan herontdekken”, aldus de initiatiefnemer.