“Er zijn geen concrete afspraken gemaakt”, zegt voorzitter Armand Zunder van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) over het aanbieden van excuses door Nederland aan Suriname voor het slavernijverleden.
Zunder zegt dat er wel gesprekken zijn geweest hieromtrent met premier Mark Rutte, die de afgelopen dagen op werkbezoek was in Suriname. “We hebben wel het traject besproken van excuses en herstel.” Volgens hem is er ook van opinie uitgewisseld met hem over deze kwestie en hij zei dat hij dit alles meeneemt.
Volgens Zunder is Rutte van mening, dat de mensen die nu leven niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor gebeurtenissen in het verleden. Hiermee is Zunder het wel eens, maar hij geeft aan dat de regering wel aansprakelijk gesteld kan worden voor de gebeurtenissen in het verleden op basis van de continuïteit van het bestuur. En hiermee was Rutte het wel eens.
Er is al een plan uitgestippeld en op basis van goedkeuring van alle partijen zal dit uitgevoerd worden.
NRCS heeft voorgesteld dat de excuses hier in Suriname op 1 juli 2023 plaatsvinden, want hier heeft de slavenhandel plaatsgevonden. “We stellen voor dat op 1 juli de Nederlandse koning namens het Nederlandse volk en Rutte namens de Nederlandse regering hier komen om de excuses aan te bieden.”
De voorzitter haalt aan dat in aanloop naar de excuses toe een aantal zaken in orde gemaakt moet worden. Er moet overeenstemming bereikt worden over de plek, datum, tijd en wie de excuses zal aanbieden en aan wie deze aangeboden zullen worden. De tekst van de excuses moet ook heel correct en keurig opgesteld worden, want het gaat om een heel serieuze en gevoelige zaak. “Daarom is er ook voorgesteld om een technische staf op te zetten vanuit de Nederlandse kant en vanuit de Surinaamse kant, om al deze zaken te bespreken.”
Volgens Zunder zal hierover verder in overleg getreden worden met de regering in de komende tijden.