De inheemsen zijn zwaar achtergesteld en krijgen geen gelijke kansen ten opzichte van andere groepen. Dit zei DNA-lid Ebu Jones dinsdag in het parlement tijdens de behandeling van de conceptwet grondenrechten inheemsen en tribale volkeren.
Ebu Jones haalde enkele statistieken aan, die aangeven dat inheemsen geen noemenswaardige functies hebben in de samenleving. Nog geen drie procent van het politiekorps bestaat uit inheemsen. Slechts 5 procent van het onderwijskorps bestaat uit inheemsen en geen enkel inheemse zit bij de rechterlijke macht. De groep van inheemsen die op de medische faculteit zit en zich arts kan noemen, is zo klein dat dit te verwaarlozen is.
Verder zijn in de leiding van het land, op een minister na, de inheemsen niet zichtbaar. Van de 51 DNA-leden zijn er maar vier van inheemse komaf, hiervan zijn er drie van NDP en een van ABOP. “Gekeken naar deze statistieken kunnen we niet zeggen dat gelijke kansen worden gegeven aan alle Surinamers, terwijl volgens de grondwet dat wel moet gebeuren.”
Jones vroeg aan de regering wanneer er daadwerkelijk beleid gemaakt zal worden voor deze mensen. Niet alleen deze regering is verantwoordelijk voor de situatie waarin de inheemsen zich nu bevinden. Maar ook de vorige regering en de regering ervoor. “Juist deze mensen hebben ervoor gezorgd dat ons bos intact is gebleven, maar we doen voor deze mensen niets.”
Hij haalde verder aan dat bij de marrons er wel een inhaalslag wordt gemaakt. “Je kan nu naar de universiteit gaan en het aantal marrons is duidelijk zichtbaar.” “Ook in andere sectoren is de actieve participatie van marrons zichtbaar, maar niet bij de inheemsen.”
De situatie van de inheemsen vormt een uitdaging voor de regering, maar als er geen oplossingen komen dan gaan er escalaties ontstaan. “Net als die van Pikin Saron, omdat de mensen zich niet gehoord voelen.” “Ze hebben geen kansen.” “We moeten deze mensen de waardering geven die ze verdienen.”