In bepaalde districten rijden er nog steeds geen NVB-bussen, waardoor burgers verder in de kosten worden gejaagd. In Saramacca zijn er nog steeds geen staatsbussen te vinden. “We kunnen niets aan doen”, zegt voorzitter Antonius Pokie van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS).
Pokie zegt dat bepaalde bushouders wel al begonnen zijn met het rijden, maar anderen nog niet. Hij meent dat de bushouders nog geld moeten ontvangen van september, oktober en een deel van november. In november en december voerden de bushouders actie, dus over deze periode verwachten de mensen geen geld. Ook over januari zijn de bushouders nog niet uitbetaald. “De bushouders die het nog kunnen permitteren zijn begonnen met rijden, maar de anderen die nog niet begonnen zijn mogen we niet kwalijk nemen.”
De OBS besloot in januari eigendunkelijk om de tarieven van de kaarten te verhogen met 100 procent, omdat de betaling van de NVB steeds uitbleef. Hierbij werd 50 procent gegeven aan het staatsbedrijf en 50 procent ging naar de bushouders, maar de NVB heeft de tarieven van de kaarten officieel verhoogd met 100 procent. Hierdoor zullen de opbrengsten van de kaartenverkoop totaal naar het staatsbedrijf gaan. “We zijn weer afhankelijk van NVB, daarom willen we zo snel mogelijk aan de tafel met de leiding van het bedrijf.”
Bewoner Ishaan Sewpersad van de Gangaram Pandayweg zegt dat hij al maanden geen NVB-bussen heeft gezien op straat. Hij meent dat de mensen hierdoor gedupeerd worden en genoodzaakt zijn om andere manieren te zoeken om wat goedkoper te kunnen reizen naar Paramaribo. Hij meent dat bepaalde mensen, die in Paramaribo werken, een groep hebben gevormd, hierdoor zetten de mensen om de beurt hun voertuigen in om te gaan naar Paramaribo. Bepaalden hebben zelfs het werk in Paramaribo gelaten om ergens dichterbij te gaan werken, alleen omdat er geen staatsbus beschikbaar is.
De 27-jarige werkte zelf maanden terug in de stad, maar doordat de NVB-bussen niet meer beschikbaar zijn, was hij genoodzaakt dat werk te laten. Hij heeft nu een werk dicht bij huis, waar hij lopend naar het werk kan gaan.