Vlees en vleesproducten zijn gegarandeerd. De mogelijke vrees welke is ontstaan bij de gemeenschap over een tekort aan deze producten is voor nu niet nodig volgens de autoriteiten.
Minister Prahlad Sewdien van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) verzekerde journalisten woensdag voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, dat er onderhandeld is met de keurmeesters en vertegenwoordigers van slachthuizen. Hij vertelde dat zijn collega Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken een onderhoud had met de groep. De gesprekken zijn volgens Sewdien vruchtbaar geweest. Er zijn nu positieve vooruitblikken meent de bewindsman.
Herwaardering
Al enkele dagen deden geruchten de ronde dat slachthuizen op het punt stonden te sluiten. Als gevolg hiervan zou er een landelijke schaarste ontstaan aan vlees en vleesproducten. “Het is een administratief ding. Het gaat om de herwaardering van de functies”, zei Sewdien. Deze kwestie heeft te maken met het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
LVV heeft volgens de bewindsman zijn huiswerk ook gemaakt. “Het had ook te maken met het feit dat mijn voorganger het organogram van het ministerie had aangepast. Het is niet afgerond en nu proberen wij het af te ronden.” In het organogram is de positie van de keurmeesters omschreven.
Sewdien vertelt dat vleesproducten welke het land binnenkomen met een omschrijving in vreemde talen niet toegestaan zijn. De omschrijving moet minimaal in het Engels als dat niet in het Nederlands is vermeld. Het besluit hiertoe is al enkele maanden geleden genomen.De functionaris sprak ook over een beter preventief beleid bij de Kustwacht, dat gevoerd moet worden voor Surinaamse wateren. Hij ging in op vragen over illegale visserijactiviteiten voor de Surinaamse kust en merkt verder op dat bescherming van Surinaamse visgronden bijzonder belangrijk is.
Visgronden beschermen
Sewdien merkt verder op dat de Surinaamse visgronden erg vruchtbaar zijn. Het zijn de beste in het Caribisch gebied en er moet gebruikgemaakt worden van de juiste wetgeving om die te kunnen beschermen via de Kustwacht. De minister stelt ook dat het visserijmanagementplan van de overheid heel goed werkt in de aanpak van dit vraagstuk. De boten die illegale visserijactiviteiten uitvoeren, moeten volgens hem worden vernietigd.
Hij verwijst naar het beleid van Frans-Guyana, waarbij de autoriteiten niet schromen om over te gaan tot ongedaan maken van de illegale vaartuigen. De boten komen bij inbeslagname naar zeggen van de minister weer in handen van de eigenaren die soms als maffia georganiseerd zijn. Hij is ook van mening dat de potentie welke Suriname op het gebied van grootschalige visserij bezit, opgekrikt moeten worden. Hij wil samen met de gemeenschap aan verbetering werken, omdat hij zelf uit de sector komt.