Arunkoemar Hardien, ambassadeur van Suriname in India, ontving op 29 december 2024 de prestigieuze ‘Award of Distinction’ voor de Surinaamse film ‘Wiren.’ geregisseerd door Ivan Tai Apin tijdens het 17e Global Film Festival Noida 2024 in Marwah Film City, Noida, India.
Bij het in ontvangst nemen van de prijs sprak Z.E. Arunkoemar Hardien zijn trots en dankbaarheid uit. “Wiren is niet zomaar een film; het is een bewijs van de kracht van veerkracht en de menselijke geest. Ik voel me zeer vereerd om deze prijs namens de filmmakers en de bevolking van Suriname in ontvangst te mogen nemen. Deze erkenning versterkt de culturele banden tussen Suriname en India verder”, zo sprak de diplomaat.
Dr. Sandeep Marwah, voorzitter van het Global Film Festival en de Internationale Kamer voor Media- en Entertainmentindustrie, ICMEI, prees de film voor zijn verhaal en artistieke uitmuntendheid. “Wiren is een opmerkelijke film die universele thema’s van vastberadenheid en gelijkheid benadrukt. Het Global Film Festival staat voor het erkennen van dergelijke cinematografische briljantie. We zijn verheugd om Surinames bijdrage aan de wereldcinema te eren”, aldus Dr. Marwah.
Het evenement vierde de kracht van cinema om culturen te verbinden en wederzijds begrip te bevorderen. Het werd bijgewoond door vooraanstaande gasten, filmmakers en hoogwaardigheidsbekleders, wat bijdroeg aan de levendigheid van het 17e Global Film Festival.
De erkenning van Wiren op het festival markeert een belangrijke mijlpaal in de culturele samenwerking tussen India en Suriname, en verstevigt de band tussen de twee landen verder door de universele taal van cinema.*
Regisseur Ivan Tai Apin, die in Nederland woont, was extatisch toen hij het bericht kreeg: “Ik ben blij dat onze film ‘Wiren’ een award heeft gewonnen helemaal in India. Het is mooi als je een film kan maken die een positieve impact heeft op de wereld. Het blijft maar gaan, we gaan de wereld in. We zijn al op zeven filmfestivals gekozen als openings- of closingmovie, in onder andere India en Brazilië, wat betekent dat er potentie is voor zowel de Surinaamse filmindustrie als het inhoudelijke: de verhalen die we kunnen vertellen.” Tai A Pin vindt het zeer belangrijk dat de verschillende aspecten van Suriname op deze manier gepromoot kunnen worden, onze kunst en cultuur, maar ook onze boodschappen. In het geval van ‘Wiren’ is de boodschap dat de doven in Suriname gelijke rechten willen, iets wat we niet moeten vergeten. Precies met die groep uit de gemeenschap bracht het allemaal aan het rollen. De doven wendden zich tot Tai A Pin met het verzoek een project met hen te doen, en uiteindelijk werd het dit verhaal, hun verhaal.
Aan Wiren hebben 800 Surinamers meegewerkt. De crowdfunding werd mogelijk gemaakt door 150 Surinaamse bedrijven. Het ging niet vanzelfsprekend, bracht de regisseur in herinnering, de filmcrew bestaande uit 30 man heeft erg hard gewerkt, van cameraman, acteurs, visagiste tot degenen die moesten opruimen en de veiligheidsdiensten tijdens het filmen in de stad, Paramaribo. “Het is een volledig Surinaams product, het is zelfs ons exportproduct geworden, want het gaat naar verschillende landen.” Hij wordt nog steeds benaderd door filmfestivals die het willen laten zien bij hun evenement. Het ligt in de planning om televisiestations wereldwijd te benaderen om deze film uit te zenden. “Suriname gaat de wereld in, het is geweldig, mooier dan dit kan het niet. Dank u wel Suriname, we kunnen het! ‘Wiren’ heeft bewezen dat we het kunnen”.
*Uit: Asian News Agency/ Just Another WordPress.com weblog