In Suriname is al geruime tijd een discussie en publiek debat gaande nadat de regering officieel bekendmaakte dat meer dan 50 doopsgezinde gezinnen toestemming zullen krijgen om zich in Suriname te vestigen.
Op vrijdag 27 oktober vond er in het IGSR-gebouw op de campus van de Anton de Kom Universiteit Suriname een persconferentie plaats over de mogelijke bedreigingen van de grootschalige landbouw die de Mennonieten van plan zijn uit te voeren.
De persconferentie werd georganiseerd door een collectief van groene NGO’s die zich inzetten voor grondenrechten, milieubescherming en duurzame rurale ontwikkeling. De aangekondigde plannen van de partner van de Mennonieten in Suriname hebben geleid tot aanzienlijke bezorgdheid. Er wordt aangegeven dat de landbouwpraktijken van de doopsgezinden gepaard gaan met intensief gebruik van chemicaliën en kunstmeststoffen, wat kan leiden tot grootschalige milieuvervuiling. Vertegenwoordigers van het collectief maken zich vooral zorgen over de wijze waarop het project wordt gecommuniceerd.
Inheemse land- en milieuactivist Lloyd Read heeft ook zijn zorgen geuit tijdens de persconferentie. Volgens hem is het langdurig vraagstuk van grondenrechten bij inheemse en andere tribale volkeren een complex probleem dat in overweging moet worden genomen. “Een mogelijke toewijzing van duizenden hectaren grond aan de Mennonieten kan leiden tot spanningen en conflicten”, zo luidt zijn bezorgdheid. Hij merkt op dat de inheemse bevolking in een benarde positie wordt geplaatst.
“De gebeurtenissen van 2 mei liggen nog vers in ons geheugen. Het lijkt alsof alles nu rustig is, maar de inheemse bevolking zal deze vorm van onderdrukking niet langer accepteren. We vragen de regering om eerst aandacht te schenken aan het vraagstuk van grondenrechten en onmiddellijk te stoppen met de operatie met betrekking tot de Mennonieten.”
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Samenwerking liet ruim vier dagen geleden tijdens een persconferentie op zijn departement weten dat de Mennonieten de regering niet nodig hebben. “De Mennonieten die zich in Suriname willen vestigen, hebben de regering niet nodig. Ze zijn van plan grootschalige landbouw te bedrijven en zelf te investeren. De regering zal geen grond aan hen verstrekken en grootschalige ontbossing zal niet worden toegestaan. De Mennonieten voeren onderhandelingen met lokale gemeenschappen voor grond, met name in het westen en het Brokopondogebied”, aldus de bewindsman.
Minister Parmanand Sewdien heeft ook laten doorschemeren dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geen enkele samenwerking heeft met de Mennonieten. Volgens het collectief ontbreekt het volledig aan transparantie met betrekking tot dit vraagstuk.