Het in omloop brengen van grotere bankbiljetten is gunstiger voor de banken. Dat zei de governor van de Centrale Bank van Suriname Maurice Roemer donderdag tijdens een persconferentie in verband met de aankondiging van grotere bankbiljetten.
Het in omloop brengen van grotere biljetten is in verband met de kosten voor de gebruiker en de banken ‘gunstiger’. Roemer stelt dat de reden waarom veel mensen veel geld pinnen is dat zij betalingen moeten doen aan partijen die geen bankrekening hebben. Hij voegt er aan toe dat grotere coupures in omloop brengen ook effectiever is. Het gaat om coupures van 200 en 500 die mogelijk volgend jaar in omloop zullen worden gebracht.
De governor zegt dat het niet gebruikelijk is dat de Centrale Bank informatie verstrekt over hoe groot de nominale waarde is van het geld dat gedrukt zal worden. ”Dat kan dus niet. Dat gaan wij ook niet doen, anders komt er morgen hier een helikopter en die vliegt hier binnen op het pleintje”, stelde hij tegenover journalisten. De kosten verschillen jaarlijks, dit is afhankelijk van de hoeveelheid geld die wordt ingezet.
Dit zou volgens hem via de jaarrekeningen te volgen kunnen zijn. Dit geeft dan wel een indicatie voor hoeveel het de bank heeft gekost om de biljetten te drukken. Roemer geeft aan dat bij het proces om biljetten te drukken er ook geïnvesteerd is in een machine om biljetten te controleren en valse te onderscheiden.
Roemer ontkent dat er enige sprake zou zijn van devaluatie van de Surinaamse munt. Ook is het niet waar dat de lagere coupures van 20 en, 50 biljetten uit roulatie gehaald zouden worden. Ook is het niet zo dat door met grotere coupures te werken, er extra geld in omloop zou komen, aldus de Governor.
De CBvS-Governor zegt ook dat het bankwezen zoveel mogelijk giraal betalingsverkeer wil stimuleren om zo efficiënt mogelijk te werken. Hij stelt dat er gekeken wordt hoe meer mensen die nu uitgesloten zijn van het bancair betalingsverkeer, ook mee kunnen gaan doen. Hij benadrukt dat dit ook het streven is van de regering. Volgens hem is dit al in een ver gevorderd stadium, zegt Roemer.
Vanuit de Anton de Kom Universiteit van Suriname is een onderzoek gedaan naar de financiële inclusie van de samenleving. Ook wordt onderzocht of de samenleving wel kennis heeft over giraal en/of digitaal gebruik van diensten en middelen. Binnen dit onderzoek heeft de universiteit ook gekeken naar oplossingsmodellen om toch nog een groot deel van de samenleving mee te nemen in deze financiële inclusie. Hij stelt dat dit vooral moet vanwege de grote informele economie in Suriname. “Om te kijken hoe wij deze mensen kunnen mee laten doen.”
Roemer zegt dat het betrekken van de mensen die zijn uitgesloten, niet per se betekent dat ze in dat systeem mee moeten doen. Het kan ook betekenen dat je deze mensen betrekt bij elektronische betaalsystemen die van persoon tot persoon functioneren, maar ook impact hebben op banken. “Daar wordt de focus op gelegd de komende tijd.”