Guyana overweegt juridische stappen te nemen tegen Suriname. Dit zegt Procureur-Generaal en minister van Juridische Zaken, Anil Nandlall, tegenover Kaieteur News.
Surinaamse autoriteiten hebben enkele maanden terug ten minste drie vissersvaartuigen van Guyanese vissers in beslag genomen en nog niet teruggegeven aan de eigenaren. De schepen werden in beslag genomen toen de mannen naar verluidt zijn gaan vissen in de Corantijnrivier, dichter bij de grens met Suriname. Tijdens zijn wekelijkse programma ‘Issues in the News’ legde Nandlall uit dat de Guyanese regering op zoek was naar compensatie van Suriname.
“Het is de bedoeling om een schadevergoeding te eisen en als het is dat we moeten procederen, tja, dan is dat een weg die ook zal worden verkend. Maar het proces zal beginnen met een brief van mij namens de regering van Guyana over deze kwestie, waarin wordt gevraagd om een onderzoek en compensatie als wordt vastgesteld dat de Surinaamse autoriteiten illegaal hebben gehandeld.” Nandlall legde echter uit dat er een proces moest worden doorlopen, waarbij hij in de eerste plaats de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi moest schrijven over de behandeling van Guyanese vissers door de Surinaamse autoriteiten.
De drie vissersboten en visuitrusting zijn in augustus in beslag genomen, nadat bleek dat ze in Surinaamse wateren aan het vissen waren. Naar verluidt op zoek naar vangst, baanden de vissers zich een weg naar de Berbice-rivier en staken vervolgens over naar Surinaamse wateren.
Destijds zijn de drie Guyanese bootkapiteins met hun bemanning in hechtenis genomen in Nickerie, na in het bezit te zijn geweest van schijnbare ‘valse vergunningen’. De gedetineerde Guyanezen zouden zich er niet van bewust zijn geweest dat de Surinaamse visvergunningen in hun bezit niet geldig waren. Op basis van de Surinaamse wet worden visvergunningen alleen verleend aan Surinaamse burgers.
Hoewel de kapiteins, die werden geïdentificeerd als Ramesh Ramchand, Mahendra Bissessar en Troy Tyrell, met hun bemanning al zijn teruggekeerd naar Guyana na het betalen van forse boetes, zijn hun schepen en materiaal niet vrijgegeven. Deze blijven vooralsnog in bewaring bij de Surinaamse autoriteiten.