Verschillende Haïtiaanse diasporabewegingen zijn tegen militaire interventie in Haïti. Dit zegt Haïtiaanse activist Jackson Jean van Uniafro.Unsam. Jean reageert op het besluit van president Chandrikapersad Santokhi om een Kenyaanse missie in Haïti te steunen. Uniafro.unsam is gebaseerd in Argentinië.
De eerste zwarte republiek op het westelijk halfrond heeft al geruime tijd te kampen met bendegeweld. Volgens internationale media zijn honderdduizenden bewoners van de hoofdstad Port-au-Prince en omstreken uit hun woongebied gejaagd door bendegeweld. Sinds de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse op 7 juli vorig jaar, is de veiligheid in voornamelijk de hoofdstad sterk achteruit te gaan.
De staatshoofdenvergadering van de Caricom heeft aandacht gevraagd voor de situatie, alsook Haïtiaanse premier, Ariel Henry. Hij heeft meerdere malen de hulp van de internationale gemeenschap gevraagd om het bendegeweld in te dammen. Deze hulp is echter nog uitgebleven. De Verenigde Naties heeft dinsdag een missie naar Haïti goedgekeurd, maar het is nog niet bekend wanneer de missie van start zal gaan. President Chandrikapersad Santokhi heeft in september dit jaar steun toegezegd aan de missie die door Kenya geleid zal worden.
Haïtiaanse diasporabewegingen en delen van de Haïtiaanse bevolking zijn van mening dat het Haïtiaanse volk zelf de oplossing in handen heeft. Zij geven aan dat militaire interventies een racistische en seksistische structuur hebben. Jean noemt de missie van Minushta van 2004-2017 en de bezetting door de VS van 1915-1934. De activist geeft aan dat deze troepen verschillende rechten van de Haïtiaanse bevolking en individuen hebben geschonden en daarvoor niet vervolgd kunnen worden.
Volgens hem heeft Kenya zelf te kampen met een corrupte regering. De organisaties zijn sceptisch over de motieven van de landen die de missie ondersteunen. Zij zijn van mening dat de natuurlijke hulpbronnen van het land het doelwit zijn. Om de problemen waarmee Haïti kampt op te lossen, moet de democratie worden hersteld, zegt Jean. Hij haalt aan dat eigenaren van de bendes schuldig zijn aan de situatie in het land. Volgens Jean spelen de Verenigde Staten een dubbele rol in deze kwestie.
De VS laat aan de ene kant de wapentoevoer naar het land toe om aan de andere kant zogenaamd het land te komen redden van bendegeweld, aldus Jean. Bij de goedkeuring van de missie dinsdag is ook een resolutie aangenomen om de wapentoevoer naar Haïti stop te zetten.