Het boek met verhalen van vijftig verschillende senior en young professionals ‘Wan Tamara De’ moet als inspiratie dienen voor young professinals in Suriname, die soms geen kansen zien in Suriname. Dat is althans het voornemen van Ruth Sinkeler, de initiatiefneemster van dit boek.
Het idee om een boek met inspirerende verhalen van ondernemers en professionals van de verschillende lagen van de samenleving te bieden, kwam nadat zij met enkele jongeren sprak over hun toekomst en de toekomst van het land. “Het idee kwam toen ik enkele jongeren sprak die aangaven dat zij geen toekomst zien in Suriname, maar daar zie ik wel een toekomst in. Hoe kunnen we de jongeren van Suriname stimuleren en ook voorbeelden laten zien van zij die het wel hebben kunnen maken”, zegt Sinkeler woensdag tijdens de officiële lancering van het boek.
Inspirerende verhalen
Onder ander verhalen van personen in de politiek, zoals de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, jonge parlementariër Obed Kanape, de directeur van HEM Suriname, Irene Spangenthal en Meredith Joeroeja die haar eigen kledingmerk heeft zijn te vinden in het boek. “Het boek moet dienen als leidraad voor jongeren om niet op te geven”, zegt Raoul Abisoina, directer van staatsmedium STVS, wiens verhaal ook is opgenomen in het boek.
Gebruiken als leidraad
Abisoina zag het vertellen van zijn verhaal als een moment om jonge Surinaamse ondernemers en professionals aan te sporen om behalve niet op te geven, hen ook wegwijs te maken. “Degenen voor mij hebben het moeilijk gehad, ik heb het moeilijk gehad, en de anderen na mij zullen het ook moeilijk hebben. Maar geef niet op”, is Abisoina’s boodschap. Het mooie volgens hem is dat er verhalen zijn in het boek van mensen die het goed hebben gehad, maar ook anderen die een moeilijke start hebben meegemaakt. “Jongeren die vanuit het verre binnenland iets hebben kunnen bereiken. Jongeren die met een ‘kokolampu’ moesten studeren, maar het toch ver hebben geschopt.”
Alles is mogelijk
Een van de mensen die een ‘goede start’ hebben gehad is de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Reshma Kuldipsingh, die ook aanwezig was bij de lancering van het boek. Kuldipsingh zegt dat zij net als anderen de mogelijkheid had om naar het buitenland te gaan om te studeren. “Maar ik ben hier gebleven, anderen zijn weggegaan, misschien omdat zij de mogelijkheid niet hadden om hier door te gaan. Ik heb wel altijd gezegd dat ik hier blijf en ga werken”, zegt de AW&J-minister trots.
Kuldipsing haar boodschap naar de jongeren toe is dat alles mogelijk is. “Ook jij kan op die ministersstoel zitten, maar het is keihard werken en alleen dan gaan we vooruitkomen”, zegt Kuldipsingh. Zij hoopt dat het boek zal dienen als motivatie en inspiratie voor jongeren. “Ik denk dat we allemaal een keus maken om dit land op te bouwen op onze eigen manier. Zij het als een minister, ambtenaar of ondernemer.”